Dag 15 – Reykjavik – Langs de 349

Dag 15 – Reykjavik – Langs de 349

 Het zuiden van IJsland is een stuk dichtbevolkter en zeker in de nabijheid van Reykjavik een heel stuk toeristischer. Neem bijvoorbeeld de ‘Blue Lagoon’ waar je voor een aanzienlijk bedrag even het baby-blauwe water in mag of Geysir, een geiser die eigenlijk al overleden was maar met wat kunstgrepen toch nog netjes om de 10 minuten zijn voorstelling geeft.

Busladingen mensen worden langs dergelijke plekken gereden, zo werkt dat nu eenmaal.
Hoewel het niet ons ding is, dat overmatige toeristische, vonden we alle vier dat we dergelijke heel significante aspecten van IJsland niet over konden slaan, het zou zijn als een dagje naar de keukenhof zonder de bloemen te bekijken…
We hebben dus vanochtend onszelf ingesteld op een dagje massatoerisme en dat bleek reuze mee te vallen gelukkig.
Vanaf de camping in Reykjavik zijn we in westelijke richting naar Kleifarvatn gereden waar we onze eerste aanzienlijke geothermische ervaring opgedaan hebben. Het betrof een glooiend landschap waar diverse borrelende modderpoelen en dampende gaten in de grond zijn, de een nog harder naar zwavel riekend dan de ander. Mooi voorzien van een looppad met verduidelijkende teksten en tekeningen. Blijkbaar net niet interessant genoeg voor de touroperators, want we waren er met slechts een hand vol mensen. Leuke wandeling die we niet hadden willen missen. Vandaar zijn we naar de kust gereden bij Selatangar waar de restanten
van een middeleeuwse vissers nederzetting zichtbaar zouden moeten zijn. We hebben inderdaad wat bouwsels gevonden, maar ik durf te betwijfelen of ze middeleeuws waren. in ieder geval weer even lekker om goed uit te waaien aan het keienstrand van de Atlantische oceaan.
Richting Grindavik ging het vervolgens waar de befaamde Blue Lagoon ligt. Heet grappig als je van deze kant af komt, want dan zie je eerst de achterkant ven het ‘gebeuren’. Da’s net zoiets als eerst de clou van een mop horen, daarna valt er weinig meer te lachen. De Blue Lagoon is namelijk een wellness fabriek om maar vooral het woord spa niet te gebruiken. Een flink complex met betonnen gebouwen waarin onder andere een kliniek gevestigd is. Nou, daar vind je dus wel de tientallen touringcars op een rijtje, booming business hoor. Wij hebben een rondje over het parkeerterrein gedaan om te keren en zijn weer weg gereden. Uiteraard heel langzaam, nog wel even wat foto’s gemaakt van wat er vanaf de weg van het blauwe water te zin is, toch wel erg bijzonder.

Volgende halte; Pingvallavatn. Een gebied met grote historische betekenis voor IJslanders, waar veel religieuze en politieke besluiten en hervormingen hebben plaatsgevonden. Je moet er wel het boek voor gelezen hebben, want anders is het gewoon een mooi stukje landschap waarvan je niet snapt wat er zo speciaal aan is. Geopedia is een aanrader.
Vervolgens naar Geysir, maar omdat we het asfalt al aardig zat werden hebben we tussendoor even een grindpaadje gepakt. Helemaal conform de opzet van de dag hoor, want aan dit pad lagen twee oude grotten waar we er eentje van bezocht hebben. Haha, die stonken nog harder dan de modderpoelen van eerder vandaag door de schapen die er iedere avond gezellig samenkomen en er blijkbaar erg smerige bezigheden op na houden. Desondanks, weer opmerkelijk om even te zien.
Na de grotten weer snel de draad opgepakt en naar Geysir gereden en jawel. ook daar ruime aandacht van de Iceland-experience toeristen. Begrijpelijk, want als je aan IJsland denkt, denk je toch al snel aan geisers. We hebben een paar fraaie acties gezien met flinke waterzuilen die uit de grond spoten, precies wat ik me er van voorgesteld had. Leuk!
Ook leuk was dat hier eindelijk eens wat IJslanders enig commercieel inzicht toonden door er een net info centrum bij neer te zetten met een restaurantje en een goed uitgedoste kiosk. Dat hoort, vinden wij. Koffie op z’n minst.
Om de dag compleet te maken zijn we nog een water avontuur op gaan zoeken, dit keer in de vorm van een waterval. Gullfoss is een van de meest imposante watervallen die ik ooit heb  gezien, naar zeggen is het een van de krachtigste in de wereld. Het is zeker een indrukwekkend schouwspel en hoewel we er bijna uit ons jasje waaiden was het absoluut de moeite waard. Daar dachten de meeste toeristen anders over, de gigantische parkeerplaats was zo goed als leeg. En dat was meteen de afsluiting van onze toeristische dag, we hebben dus meteen de kaarten er weer bij gepakt en plannen voor de komende dagen gemaakt, er gaat weer flink wat in het binnenland gereden worden! We hebben de eerste honderd meter van de eerste route al gedaan en kamperen vannacht weer heerlijk aan een stroompje in de bergen, weg van alle drukte en asfalt…

One Response to "Dag 15 – Reykjavik – Langs de 349"
  1. Weg van die drukte in een stad, jullie zijn toch geen tourist! Geniet maar van het binnenland! Wij blijven jullie volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.