Dag 6; Litouwen – Letland

Dag 6; Litouwen – Letland

by

Vannacht is het erg koud geweest, we hadden opeens een witte defender en er lag veel ijs op de weg. Voorzichtig gaan we op weg, nog niet wetende hoe geweldig de Nokian winterbanden eigenlijk zijn.
Al snel blijkt het gebied dat we binnen gereden zijn onderworpen te zijn aan vernieuwing van de infrastructuur, veel weggetjes werden abrupt onderbroken door een nieuw aangelegde hoofdweg. En we waren nog wel zo gelukig met de russische digitale stafkaarten die we van dit land gevonden hadden en die tot zover uitstekend werken in OziExlorer.
We zaten ook te dicht bij steden waar de bossen verschrikkelijk vervuild zijn. Het is een gruwel te zien hoe stadsmensen hier omgaan met de natuur, werkelijk overal zijn spontane vuilstortplaatsen in de van origine zo prachtige bossen.
Pas na de middag zaten we weer goed in mooi terrein en konden we weer naar hartelust van de natuur genieten.
Bij het invallen van de avond zijn we richting Letland gereden over erg saaie, strakke wegen. Het is alsof iemand bij het ontwerp van de weg een streep over de kaart heeft getrokken en gedacht heeft ‘zo, dat was weer mooi voor vandaag’. We schieten wel sneller op dan verwacht en besluiten tegen de gewoonte in om ’s avonds nog de grens over te steken.
Tot onze verbazing zien we al snel over de grens een reusachtige windmolen opdoemen en uiteraard moeten we dat eens even gaan bekijken. Er blijkt een hotel bij te zijn en ik ontdek ook een bordje met een tent erop. In het hotel informeer ik naar de kampeermogelijkheden en het meisje aan de bali zegt me dat het terrein te nat is om te kamperen. We zouden ’s ochtends mogelijk niet meer weg komen.
Ik wijs haar op de trotse zwarte Defender die voor de deur staat en grap dat hij modder voor ontbijt eet.
De terreingesteldheid valt enorm mee en op een prachtig stukje grasland vinden we een plekje onder de windmolen voor onze eerste nacht in Letland.
Het is een verademing dat men hier goed engels spreekt, tenminste het hotel- en barpersoneel. We hebben dan ook de dag al keuvelend afgesloten met een heerlijk drankje aan de bar. Voor geinteresseerden; De regionale drank hier is Black Balsam, een kruidige eau de vie die sterke gelijkenis heeft met Underberg. Voor de liefhebber is er ook een Black Balsam Creme likeur. Je slaapt er uitermate goed op.

PageLines