Dag 8; Smiltene – Estland

Dag 8; Smiltene – Estland

by

Letland is niet al te groot. Gisteren hebben we op zoek naar mooie wegen toch redelijk wat afstand afgelegd en we zijn verder gekomen dan gedacht en hebben de grens met Estland al snel in zicht. Nog even voor de grens boodschappen gedaan, je kunt een land niet verlaten zonder op de hoogte te zijn van wat men op de planken heeft liggen is mijn motto.
Wel, ik zou zo weer terug rijden voor de worsten die we daar gekocht hebben, absoluut ultiem. Smaakvol, heerlijk zacht van smaak, niet te droog, hoog vleesgehalte… Zalig. Wie binnenkort gaat kan niet terug keren zonder een voorraad voor me mee te brengen, laat dat duidelijk zijn.
De grens naar Estland stelde ook weer niets voor, alleen een minimaal EU bord.
Direct het bos ingedoken om er achter te komen dat de bossen hier erg nat zijn. Veel moerasgebied –zoals de russische kaarten al aangaven- en ik mis soms de muds onder de auto. Al snel hebben we bijna vast gezeten, maar na een paar pogingen toch weer los weten te komen. Op dat soort momenten ben je dankbaar voor de ervaring die je tijdens de offroad evenementen van de LRCH opdoet en alle tips en tricks die je van de oude rotten hebt meegekregen. (dank heren!)
De auto stond tot aan de assen in het doordrenkte mos weggezakt.
Tijd om een volgend gebied aan een onderzoek te onderwerpen, verder noord dichter bij de grens aan Rusland, hopende dat de bossen droger zijn.
Volgens de kaart geen moerassen, maar ook hier heeft het wisselvallige begin van de winter de grond doordrenkt en tegen de avond vinden wij onszelf in een door God verlaten landschap. Geen campings, geen truckstops, geen goede wildkampeer mogelijkheden. Wel doemt er opeens een Spa uit het niets op, gesitueerd in een oud monument, prachtig gebouw. Zal dit onze huisvesting voor de naderende nacht worden?
Tijdens vakanties overkomt het menigeen dat het besef van tijd verloren raakt en geregeld een kalender geraadpleegd moet worden. Ik ben daar geen uitzondering op en zo gebeurde het vandaag dat ik Liz’ verjaardag later in de week in mijn hoofd had. Gelukkig had ik ras een cadeau bij de hand; een overnachting in een heus Spa…
Ik ben niet een geregeld Spa bezoeker en heb me er waarschijnlijk een verkeerde voorstelling van gemaakt. Wij troffen onszelf in een relatief belachelijk dure kamer met alleen een dakraam. Volgens de plattegrond waren alle kamers zo uitgevoerd. Erg spartaans voor 800 estse betaaldingetjes. Wel erg vriendelijke bediening die ons om de haveklap vergat en ons ons eten bracht voor we besteld hadden. Was lekker, maar bleef een eigenaardige ervaring.

PageLines