Dag 13 – Prešov.

Dag 13 – Prešov.

by

De eerste dag regen van deze vakantie, hetzij wisselvallig.

We bevinden ons in het midden van de ‘gotische circkel’ en zien ons dus eigenlijk wel verplicht om een rondje te doen langs de bezienswaardigheden hier.
Er zitten tevens een paar grotten in de omgeving, zelfs twee ijsgrotten.

Tourisme en Slowakije zijn nog geen bekenden van elkaar. Sommige burchten zijn niet te vinden, de grotten zijn al gesloten omdat het vakantieseizoen hier 2 maanden duurt, daarna is alles weer dicht.

Spišský hrad is gelukkig wel makkelijk te vinden. De burcht Spišský hrad is een kasteelruïne in het oosten van Slowakije en behoort tot de grootste kasteellocaties van Centraal-Europa.
De ruïne ligt in de Spiš-regio bij het dorpje Žehra en nabij Spišské Podhradie.

Ondanks het wisselvallige weer hebben we heerlijk gereden over de slingerende weggetjes door de heuvels en berggebieden in deze omgeving.

Opmerkelijk in dit gebied is de ruime aanwezigheid van de Roma die zich in sloppenwijken hebben verschanst. Heel raar in onze beleving, van die brakke huisjes van diverse planken en sloophout, golfplaat en een vette BMW er naast.
Kinderen lopen er als oud vuil bij, gaan niet naar school en zo stomen de ouders de volgende generatie klaar om de wereld te besmuiken.
Ik snap het niet.

We rijden terug naar de camping waarvan we vertrokken waar we die avond met een Frans stel optrekken. Opmerkelijk hoe slecht mijn Frans geworden is, of gebleven is.

PageLines