Dag 10; Ryn – Kartuzy

Dag 10; Ryn – Kartuzy

by

Volgens de kalender die we er maar eens op na slaan moeten we de reis westwaards gaan plannen. Te meer omdat Liz graag even door Gdansk wil rijden en nog het noordelijke deel van Pomorskie wil bezoeken. (vlak bij Gdansk)
Stukje snelweg vandaag dus en binnen anderhalf uur staan we weer driftig te scheppen, de Defender staat weer met z’n buik muurvast in de sneeuw. Het resultaat van even een akkerweggetje tussendoor pakken. Al snel komt er een boer aangereden op z’n met kettingen voorziene trekker. De eerste reactie van Liz als ze de trekker aan hoort komen: hee, je maakt het hele pad kapot! De beste man snapt er niet veel van als wij stug door blijven graven en de auto op eigen kracht weer los krijgen. Tja, wat voor sommigen een vervelend probleem is, is voor anderen vakantiepret.
Over meer praktische wegen gaat het vervolgens richting Russische grens, een gewoonte van mij. Als je vlak bij een grens bent waar je niet vaak komt, moet je ‘m minstens even aantikken. We proberen nog een landweggetje langs de grens te rijden, maar na 10 minuten staan we opeens midden op een gigantisch offroad amusementspark dat ook in gebruik lijkt als zandgroeve. We vallen een beetje uit de toom, iedereen rijd er in Komatsu’s en Caterpillars enzo. De weg waar we oorspronkelijk op rijden lijkt in het niets opgelost te zijn, er is een afgraving van 40 meter diep voor in de plaats gekomen. Terug dus, over gewone verbindingswegen annex autoweg.
In een leuk klein dorpje stoppen we even voor koffie en om de een of andere reden komt vooral de prominente kerk er ons erg bekend voor. Pas na de koffie bij het uitrijden van het dorp zien we de parkeerplaats met het erg markante EU sponsorgelden bord waarvan we vorig jaar ook al een foto van maakten. Tja, zijn we het dorp ook eens langs een andere weg binnen gereden.
File! Tegen een uur of half vijf komen we aan in Gdansk. Zeg maar het Rotterdam van Polen. Erg bijdehand van ons, want uiteraard belanden we midden in de avondspits en staan tot midden in het centrum in een eindeloze file van hongerige en ongeduldige Polen. Als we het oude stadsdeel van Gdansk naderen ziet Liz de oud-Hollandsche geveltjes al verrijzen. We besluiten er even een kijkje te nemen en het plein waar we even rondlopen lijkt inderdaad verdacht veel op een willekeurig plein in een oude Hollandse stad. Thuis gaan we nog eens even grondig nazoeken waarom de Polen destijds hebben besloten onze architectuur voor hun stad toe te passen in een wel erg smaakvolle wijze overigens.
Nogmaals file, uiteraard staat er de stad uit ook een kilometers lange rij auto’s. Tegen half zeven bereiken we dan toch het dorpje Kartuzy. Bij de familie Korman (in de wijde omtrek bekend vanwege hun gastronomische hoogstandjes) vinden we onderdak en voorziet men ons in onze dagelijke behoefte aan vlees. Subliem klaar gemaakt wild zwijn en Golonka om precies te zijn.

Track naam

Track2010/01/19

Start tijd

9:15

Tijdsduur

9:16

Eind tijd

18:31

Afstand

311.2 km

PageLines