Dag 9; Pisz – Ryn

Dag 9; Pisz – Ryn

by

Na de ontberingen van gisteren zijn we erg toe aan een rustdag. Bij ons is dat een afkorting voor ‘een iets rustiger dag’.
Na een korte stop bij de supermarkt en het benzinestation gaan we op pad. We zoeken toch weer het deel op waar het gisteren zo zwoegen was, maar iets westelijker. Met iets beter letten op boomstronken en iets minder enthousiast ieder willekeurig houthakkerspad op rijden, gaat het deze dag ons zeer voorspoedig af. Sommige delen van routes worden zelfs eerst even volgens het boekje voor gelopen. Dat werkt overigens nog ook.
We vinden in dit deel van het bos een paar werkeljk adembenemende paadjes die zich sierlijk door het landschap slingeren. Doordat het bos hier wat heuvelachtig is, is het een genot om hier te rijden. Uiteraard zien we weer een overvloed aan herten, de populatie in de Poolse bossen is echt opzienbarend.
Te midden van de herten nuttigen wij onze lunch. Zodra de vorken uit de keukenkist komen, zijn ze echter nergens meer te bekennen. Vreemd hoe snel dat nieuws gaat.
Toch zijn onze lunches relatief onschuldig; in Polen en Duitsland zijn er bij de betere supermarkten zoals Kaufland bekertjes met een keur aan instant aardappelpuree/pasta varianten te koop die slechts een scheut kokend water behoeven. Erg makkelijk en vooral voedzaam en lekker. Sommige bekertjes verrijken wij nog met wat blokjes gedroogd vlees of worst. Een aanrader.
Onze reis gaat verder noord maar niet zonder slag of stoot. Er mist een brug bij Ruciane Nida die we toch echt nodig hebben om het riviertje over te komen. Na enig speurwerk op de kaart –wegomleidingen doet men hier niet aan, gewoon je auto parkeren en te voet verder over de spoorbrug- vinden we een mogelijkheid om via een bosweg elders de rivier over te steken en we kunnen na een half uurtje omrijden onze weg noordelijk weer vervolgen. De verbindingswegen die opmerkelijk netjes sneeuwvrij zijn, zijn we al heel snel zat en direct na het verlaten van de gebaande weg treffen we al weer de mooiste weggetjes en paadjes aan. Nog steeds, na dagen aaneengesloten deze paden rijden, blijft het verbazingwekkend mooi om tussen de zwaar besneeuwde dennebomen en berken te rijden over een dik tapijt van kostelijke poedersneeuw. Het is als met een miniatuur Land Rover over een grote Hema slagroomtaart rijden.
Omdat het een rustdag is, besluiten we tegen een uur of vier het dorpje Ryn in te rijden en onderdak te zoeken. Dat is in deze streek al snel gevonden, dit maal in de vorm van een pension boven een eetcafe. Het is dit cafe dat met lof vernoemd moet worden om de rode bietensoep, steekt met kop en schouders boven de rest uit; Karczma u Wallenroda.

Track naam

Track2010/01/18

Start tijd

8:51

Tijdsduur

7:03

Eind tijd

15:55

Afstand

110.4 km

PageLines