Dag 12 – Kolvitsa meer – Varzuga

Dag 12 – Kolvitsa meer – Varzuga

by

Na een uiterst beroerde nacht; Martin vond het nodig om uit te proberen hoe vervelend buikloop kan zijn in combinatie met kamperen bij ‘lage’ temperaturen, zijn we dieper de Kola Peninsula in gereden.

We hebben er ons hart op kunnen halen, erg mooie offroad gereden over het strand en door de duinen van de Witte Zee. Wacht maar tot jullie er de  beelden van zien.
Er wachtte ons echter nog een stevige rit over een verijsde gravel weg richting Varzuga waar we te gast zijn in de blokhut van Vasily Konovalova, die ons de zwaarste beproeving tot op heden heeft laten ondergaan: Hij had gekookt. En niet te weinig ook.

Nadat we uit de hout gestookte sauna kwamen konden we meteen aanschuiven. Een vissoep van zeeforel en bruin brood met verse wilde zalm die deze week nog nietsvermoedend rond zwom voor de kust hier. Nog nooit hebben we zulke lekkere zalm gegeten. Dan had je eindelijk je bord leeg, kwam er een pan met heerlijk zacht stoofvlees op tafel. Terwijl ik me ontferm over het zoveelste glas vodka maakt Liz een opmerking over de bessensap die hij voor ons bij de sauna neergezet had. Bkycho, het is heerlijk! Dat maakte de beste man pas echt los, vol trots haalde hij de verschillende potten zelf ingemaakte bessen en vruchten tevoorschijn waar hij de zalige limonade van gemaakt had.
Meer dan vol, niet allen van het eten, maar te meer van de hartelijkheid en de gastvrijheid van Vasily strompelden we naar onze slaapplek in de blokhut en hielden de avond wel voor gezien.
In het licht van de maan stopt een sneeuwscooter buiten even om naar de Defender te kijken, de mannen hier weten een mooi stuk techniek wel te waarderen.

7 Responses to "Dag 12 – Kolvitsa meer – Varzuga"
 1. Ha Jos en Mieke,
  Jullie kennen onze Vaude tent wel hè? Daarin staan we doorgaans te koken, op de uitgeschoven lade achter de auto. En ja, niet kletsen tijdens het eten want dan heb je een koude prak. 😉

 2. Hoi Martin & Liz,
  Heerlijk om jullie belevenissen te lezen en trip te volgen. Het stelt me gerust dat jullie ook culinair het nodige voorbij zien komen. En beetje buikloop hoort er dan mischien wel bij. Vraag, als jullie zelf koken sta je dan buiten in de kou? Kun je het dan nog een beetje warm houden of moet het allemaal een beetje sneller?
  Groet van Jos en Mieke.

 3. Hallo,

  Leuke verhalen weer, ik kan niet wachten op de video (met de bijbehorende muziek!!)!

  Veel koud plezier toegewenst daar,

  Tom

 4. Hey Martin en Liz,

  Tsjonge jonge…….. Mooie verhalen. Ondanks de sneeuw hier in Almelo en 2 weekjes vakantie ben ik stiekem behoorlijk jaloers als ik dit allemaal lees.

  Veel plezier en succes verder en fijne kerst!

  gr.

  Eildert (en Nic)

 5. Superbelevenissen worden superverhalen! Ook wij zijn benieuwd naar … beelden, dat kan niet anders! Heel veel plezier, geniet en wij genieten mee. Groeten Martijn en Caroline ps. als je iets voor het LRCH-magazine hebt, graag, wellicht een Hotspot voor Stefan?

 6. Bijzonder mooie verhalen Martin& Liz!! Zeer benieuwd naar de beelden. Sneeuw in NL (een paar centimeter), heel het land is vandaag ontregeld. Wij maken ons op voor de kerstrit van as. zondag, 300 Land Rovers!! Veel plezier!!

 7. Samen met jullie (schoon)vader geniet ik elke dag van jullie verslag! Wat een avontuur en wat een belevenissen!
  Liefs uit La Manga,
  Paula en Pa

PageLines