Dag 14 – Kirovsk – Murmansk 

Dag 14 – Kirovsk – Murmansk 

by

Vandaag hadden we een niet al te zware dag voor de boeg, althans volgens het reisschema.

We hebben ons uiteraard alweer verkeken op de hoogtegraad waar we inmiddels zaten en in het pikkedonker stappen we na het ontbijt het hotel uit. Tja, nog steeds niet echt een indruk van Kirovsk op gedaan dus. Tegen de tijd dat we Apatity naderden begon het te schemeren en zijn we toch nog even de stad in gereden om wat foto’s te maken en meer indrukken op te doen.
Het oordeel over Apatity van gisteren konden we bevestigen. Goede genade, wat een bonte collectie grijs beton. Na het maken van enkele stemming foto’s zijn we verder getrokken naar het iets hoger gelegen stadje Monchegorsk waar wij onze steun en toeverlaat voor dit deel van de reis eindelijk in persoon zouden ontmoeten.

Met de in deze regio woonachtige Frank de Wit en zijn vrouw Svetlana hadden we vanuit Nederland al mailcontact over het reizen in Rusland. Hun hulp bij het plannen, boeken en verkrijgen van de visa is voor ons een enorm fijn hulpmiddel geweest, vandaar dat we vandaag graag even de hand wilden schudden. We spraken af bij een cafeetje in de hoofdstraat en voor we het wisten was het een paar uur later.

Buiten gekomen viel ons de enthousiaste frisheid van Monchegorsk meteen weer op, het stadje ligt dan ook tussen de bergen grenzend aan het toendra gebied. Met iedere kilometer die we na ons vertrek reden, werden wij ons daar bewuster van. De buiten temperatuur meter in de auto begon onheilspellend te dalen en bleef gestaag dalen tot het tegen het eind van de middag  -20 C was. Toen viel de avond in en met graden tegelijk zakte de temperatuur tot -35 C.

De bedoeling was dat we nog een nachtje op de toendra een bivak zouden maken, maar zonder enige discussie hebben we dat plan snel laten varen. Met een heldere sterrenhemel boven ons en een -ondanks de speciale ‘Landreiziger on ice Radiator Muff’- nauwelijks uit het blauw stijgende koelwater temperatuur meter zijn we dus doorgereden naar het hotel in Murmansk.
Jammer, we hadden erg uitgezien naar een toendra ervaring in Rusland, maar niet ten koste van…

2 Responses to "Dag 14 – Kirovsk – Murmansk "
 1. Hallo Norma, wat leuk van je te horen!
  Ook wij reizen graag in het verticale hoor, twee jaar geleden waren we nog op de Matterhorn een poging aan het doen om tot de bovenste liften te rijden op de zuidzijde.
  En ook wij hebben op deze trip uiteraard de sneeuwschoenen weer mee.
  Erg veel plezier in Cuba gewenst,
  Martin&Liz

 2. Ha die Martin en Liz!
  Paula Fijten gaf me jullie adres. Ik ben zoiets als een nichtje van haar en zij is voor mij een kruising tussen een tante en een hobby-moeder.
  Spannend wat jullie daar doen in het hoge Noorden. Bruno (mijn Zwitserse echtgenoot) en ik reizen ook erg graag, maar iets minder avontuurlijk dan jullie. Wij reizen vaker met de bergschoenen in de vertikale richting. Thuis in Zwitserland gaat dat in dit seizoen met sneewschoenen. Van 24.12 t/m 10.1 zijn we met de bergschoenen op Cuba op pad.
  Enfin, ik wilde gewoon even een levensteken geven en laten weten dat jullie dus ook inmiddels in Zwitserland bekend zijn.

  Groetjes uit de “Innerschweiz”,
  Norma Linssen

PageLines