Dag 15 – Murmansk 

Dag 15 – Murmansk 

by

Warenhuis
Warenhuis in Murmansk

Gisteren avond zijn we flink in de weer geweest om de internet aansluiting op onze kamer werkend te krijgen. In een havenstad als Murmansk, verblijvend in het MSCO hotel zou dat toch mogelijk moeten zijn. Ondanks de bij de receptie aangekochte kaart met toegangscode en de hulp van de bewaker die de handleiding graag voor ons in het Russisch voor las, kregen we het niet voor elkaar.

Vanochtend dus terug naar de receptie waar de ochtendhumeur shift net begonnen was. ‘Tja, dat was dan jammer voor ons’ aldus onze vrije vertaling. Ook goed, maar dan hadden we wel graag de kaart geretourneerd. En daar stonden we dan toch voor het eerst in Rusland tegenover een monsterlijke bureaucratische machine die er eigenlijk alleen een welgemeend ‘Njet’ uit wist te persen. Toch was deze principe kwestie na een uur al beslecht en konden wij met onze 100 Roebel dan toch eindelijk de stad in.

Met de eerste stappen buiten werden we direct weer geconfronteerd met waar Murmansk voor staat; ijzig koud -een noordenwind komt hier rechtstreeks van de pool af-, donker -door de hoogteligging is het hier pas tegen tussen de middag schemerig tot een uur of drie- en vergeven van de uitlaatgassen -doordat de stad tussen bergen ligt, komt er door de intense koude als het ware een deksel op de stad te liggen waardoor alle dampen blijven hangen-.

Liz had deze dag geen enkele moeite om mij mee naar binnen te krijgen in enkele van de honderden schoenenwinkels die Murmansk kent, het is opmerkelijk hoeveel schoenen de Russische dames moeten verslijten om deze branche zo te laten floreren. Tenminste, zo was mijn beredenering tijdens het opwarmen terwijl Liz haar ronde deed langs de koopwaar.

Wat een ware openbaring voor ons was, was het binnen gaan van een van de warenhuizen. Een normaal groot gebouw zoals wij dat gewoon waren, maar binnen volgepakt met een enorme hoeveelheid piepkleine winkeltjes met een vloeroppervlak van hooguit 6 m². Ze verkochten er werkelijk van alles; meuk, tinnef, prullaria, snuisterijen, ongewenste kerstcadeaus, maar hier en daar ook echt rommel.
Toen we later deze dag op zoek waren naar een supermarkt en deze probeerden te vinden via het systeem van het traceren van mensen met boodschappen tasjes, kwamen we zelfs in een ondergronds ‘warenhuis’ waar men helaas vergeten was een ventilatie systeem aan te leggen.
Het was een bijzondere dag met erg veel indrukken van een stad met een paar gezichten; chaotisch maar overzichtelijk, met erg lelijke gebouwen waardoor de mooie er nog mooier uit zien, met een typisch ‘noorderlingen karakter’. Murmansk is in onze ogen echt een arbeidersstad waar een upgrade-kit over de Sovjet uitstraling heen gehangen is.
Wij zijn er geweest.

2 Responses to "Dag 15 – Murmansk "
 1. Hallo Liz en Martin,
  We lezen elke dag- met menigmaal een brede lach op het gezicht- jullie verslag! Jullie weten het allemaal zo plastisch te beschrijven dat we het hele gebeuren voor ons zien en vanzelf weer benieuwd zijn naar het volgende bericht. Daarom vinden we het echt jammer dat het einddoel van jullie fantastische reis in zicht is. Als jullie op de terugreis zijn, hopen we weer van de verhalen te genieten!
  We wensen jullie een gezellig verblijf bij jullie (schoon)moeder, fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar.
  Willen jullie ook onze beste wensen overbrengen aan de moeder van Liz?
  Lieve groet van Paula en Pa

 2. Eindelijk weer eens een punt van herkenning!
  In welke stad wij ook komen, mijn schatje weet altijd binnen een half uur tientallen schoenwinkels te vinden 😀
  De temperatuur is dan meestal wel minstens 40 graden hoger …

  Wij doen morgenavond een Riddertreffen in “Barbaarse omstandigheden” met 20cm sneeuw en -4
  Blijft leuk jullie reisverslagen te volgen!

  gr. Gerard

PageLines