Dag 18 – Kvalsund

Dag 18 – Kvalsund

by

Ribbe
Pinnekjøtt
Lutefisk

Lekker, zo’n logeeradres midden in je reis waar je even kunt hergroeperen, de was doen, etc etc.
Ook hebben we nu even gelegenheid voor wat persoonlijke verzorging, want je lijf heeft aardig wat te verduren tijdens een winterreis.
Merkwaardig genoeg hebben we bijvoorbeeld van thuis geen voetenzalf mee genomen terwijl dat wel iets is wat je in je winteruitrusting behoort te hebben. Huid droogt erg snel uit in de vrieskou waardoor je voet al snel aan voelt als een schuurpapiertje.
Handen en gezicht hebben ook flink te lijden, nagels scheuren snel omdat ze te hard worden en je lippen voelen zonder lippen balsem aan alsof ze van krantenpapier gemaakt zijn.

Ter plekke huidverzorgingsproducten kopen is niet iets dat je je reisbudget graag aan doet. Nu begrijp ik waarom de moeder van Liz als ze in Nederland is altijd met een grote tas vol drogisterij waren terug gaat, het spul is hier meer dan twee maal zo prijzig.
Vandaag zijn we even naar Hammerfest gereden om de laatste kerstinkopen te doen. Geen cadeaus, die hadden we vanuit Nederland al per post heen gezonden.

Het fijne van kerst in Noorwegen is dat je je in ieder geval niet af hoeft te vragen wat er op tafel gezet zal worden. Traditiegetrouw als de Noren zijn komt er niets anders op tafel dan Ribbe en Pinekjøtt, makkelijk en meegaand als ik ben eet ik er lustig van mee. Het bepalen van hoeveelheden in te slaan is ook traditioneel vastgesteld; per persoon koop je een kilo vlees. Als groente eet men er een puree van knol en een puree van groene erwten bij. De er bij geserveerde aardappelen staan hier te boek als mandel-potate (amandelaardappel), een aardappel met een licht zoete smaak.

Omdat ik nogal een vis liefhebber ben komt er tevens een schaal lutefisk met spek op tafel. Lutefisk is zo goed als verheven tot een geloof in Noorwegen, het gerecht kent geen liefhebbers maar fanaten. De kabeljauw die hiervoor gebruikt is is een ietwat gelei achtig of zoals Liz het zo plastisch omschrijven kan; een bord snot.

Welnu, Ik moet de kamer uit want Liz en haar moeder starten met de kerstschoonmaak, ook zo iets dat een standaard procedure is in het hele kerstgebeuren hier…

PageLines