Dag 19 – Kvalsund

Dag 19 – Kvalsund

by

Kersttafel na het diner
Het slachtveld

Gisteren was het kleine kerst, de dag van de schoonmaak, voorbereidingen en dergelijke kerst gerelateerde bezigheden.
Vandaag, de dag die wij in Nederland kennen als kerstavond, is in Noorwegen al een volwaardige kerstdag en staat in het teken van de traditionele kerstmaaltijden, het uitwisselen van de cadeaus en het samenzijn met familie.
Ik moet er niet aan denken hier te zijn zonder Liz als kruiwagen, kerst is dermate besloten dat je er als buitenstaander niets of nauwelijks iets van mee krijgt.
Morgen, de eerste kerstdag, is ook zo’n besloten dag die geheel in het teken staat van eten en familie. Overmorgen net zo.
En zo kan ik nog wel even door gaan, want de kerst periode duurt hier officieel 13 dagen lang.
Onderschatten van het kerstgedruis doen wij niet snel meer, twee jaar geleden kwamen we in januari aan bij een hotel waar een papier op de deur geplakt was, gesloten wegens kerst. Het bleek de 13de dag viering te zijn, alles vanaf tussen de middag dicht.
Achter mij ontstaat momenteel een dialoog tussen Liz en haar moeder over toerisme in de kerst periode. Men merkt schamper op dat in een land waar zelfs de patiënten in de ziekenhuizen met kerst worden verzocht thuis ziek te gaan zijn, restaurants en andere voorzieningen waar een toerist van afhankelijk kan zijn over het algemeen ook dicht zijn, je wel erg op jezelf aangewezen bent in een periode waarin gezelligheid de boventoon zou moeten voeren.

Als je een relatie hebt met een Noor die je op sleeptouw kan nemen is kerst in Noorwegen heerlijk.
En over heerlijk gesproken, de geuren die uit de keuken komen zijn meer dan heerlijk, ik ga de tafel leeg ruimen!

PageLines