Dag 22 – Kvalsund – Saraby – Kvalsund

Dag 22 – Kvalsund – Saraby – Kvalsund

by

Mooi, het had de hele nacht gesneeuwd en het was nog fatsoenlijke sneeuw ook.

De hemel was helder en vaag lichtschijnsel gaf het idee van overdag. een goede stimulans om iets te gaan ondernemen dus na een bezoekje aan de supermarkt die heel schappelijk vandaag een paar uur open was, zijn we de Kvalsund omringende bergen in gereden.

Eerst aan de overkant van de rivier waar een onderhoudsweg ligt van het energiebedrijf. Nu rijden die mannen alleen nog sneeuwscooters in deze omstandigheden, maar toch begonnen we dapper aan het ploegen door de diepe sneeuw.
Na een kilometer kwam er een sneeuwscoooter voorbij met halsbrekende toeren, hij had ernstige moeite om uit het prachtige spoor van de Defender te blijven. Met m’n vroomste touristengezicht keek ik ‘m vriendelijk na…

Na nog een paar kilometer hielden we het voor gezien, de schemer maakte al weer plaats voor de duisternis en de weg werd steiler en spannender. Spannender in de zin van niet kunnen zien waar het spoor was en waar het ijs van de naastgelegen rivier.
Terug ging bijzonder rap en zonder te hoeven sturen, die sporen van ons waren echt diep…
Nog niet voldaan zijn we naar de andere kant van Kvalsund gereden, de brug onderdoor die naar Hammerfest voert.

Het weggetje richting Saraby was stil, erg stil. Niet vreemd, want het is echt zo’n weg die nergens heen gaat. behalve naar Saraby dus, een piepklein dorpje aan de Noorse kust.
hevig slingerend en al hobbelend kwamen we redelijk vooruit op de smalle ijsweg die slechts op enkele meters van de zee verwijderd is. Om het allemaal een beetje spannender te maken heeft de weg overwegend geen vangrails.
Het eindpunt was bereikt en we tuurden een tijdje een zwarte leegte in waar volgens de kaart de zee moest zijn.
Het bord ‘gevaarlijke kade’ aan het einde van de weg bevestigde dit, er was verder niks dan zwarte leegte.

Op de terugweg meende ik lekker door te kunnen rijden, als ik eenmaal een weg gereden heb ken ik de trekjes en kunsten doorgaans wel. Nou, dat pakte iets anders uit.
het begon als een idioot te sneeuwen, enorme vlokken daalden als een dichte deken op ons neer en beperkten het zicht tot slechts enkele meters.
Tja, dan rij je maar stapvoets terug, al turend naar de paaltjes met reflectoren die voor de sneeuwschuivers neergezet zijn.
Erg voldaan kwamen we uiteindelijk dan toch weer in Kvalsund aan, vandaag eindelijk weer eens wat gereden.

En morgen?
Morgen gaat geweldig worden. Tussen de bedrijven door vandaag heeft Liz een paar telefoontjes gepleegd tot ze uiteindelijk terecht kwam bij Jørn, de sneeuwschuiver chauffeur van het eiland Magerøya. Natuurlijk konden we morgen achter ‘m aan rijden, mis we er de auto voor hadden. Alleen goed uitgeruste 4×4’s en alleen na inspectie van de wagen.
Nou Jørn, dat zit wel goed, morgen heb jij een Defender in je spiegels die dapper achter je aan aan het worstelen is!
We gaan op sneeuwsafari naar de Noordkaap!

One Response to "Dag 22 – Kvalsund – Saraby – Kvalsund"
 1. Hoi Martin en Liz,

  Jullie zorgen voor heerlijk leesvoer zo met deze dagen. Tnx daarvoor!

  Jullie gaan dus naar de noordkaap. Zo hé, wish we were there… Ik heb in wintertijd wel eens vis geladen in Skarsvåg. Daar kon je gewoon (nou ja..) naartoe rijden. Niks afgesloten. Ik denk dat het stuk E69 voorbij de afslag van Skarsvåg dan dicht is niet? Ben benieuwd wat je daar aantreft, of er zo nu en dan nog een schuiver langskomt enzo. We horen het wel.

  Nog een heel belangrijke tip: als je nou terugkomt, in Honningsvåg staat een kroeg waar het goed toefen is. Met een harpoen onder een glazen tafel. Ik dacht dat het de eerste kroeg aan je linkerhand was als je het dorp inkomt. Kun je even een hartversterkertje nemen voordat je de tunnel induikt!

  Goeie reis en have fun!

  Rik

PageLines