Dag 24 – Kvalsund – Alta – Kvalsund

Dag 24 – Kvalsund – Alta – Kvalsund

by

Omgeving van Alta
Omgeving van Alta

Een heel aardig stadje in de regio is Alta. Het is de laatste 15 jaar flink aan het groeien gegaan en is vandaag de dag een erg veelzijdig geheel geworden met winkelcentra, campings, uitgaansgelegenheden, etc. Vandaag zijn we vanuit Kvalsund naar Atla gereden wat een prachtige rit is over een wijd uitgestrekte vidde. (hoogvlakte)

We hadden nog een doel ook; voor Liz hadden we in Nederland al een paar goed isolerende winterschoenen gekocht met een isolatiewaarde tot -40. Vorige winterreis had ze namelijk soms last van koude voeten, bergschoenen waren niet afdoende voor haar. Dat probleem is met de Human Nature schoenen (bij de ANWB shop gekocht nota bene) opgelost. Ik vond het echter niet nodig om voor mijzelf ook een paar aan te schaffen, vorige winterreizen wist ik het aardig te redden.
Nou, daar had ik in Rusland wel een beetje spijt van. Ondanks de ondersokken van Helly Hansen en de  dikke ski sokken had ik soms toch wel wat last van optrekkende koude, terwijl Liz nog nergens last van had. Vandaag was dus de missie: betere schoenen voor mij.

Alta kende tal van sportzaken en met name de sneeuwscooter business had onze aandacht, op een sneeuwscooter heb je -volgens zeggen- altijd koude voeten. Het viel nog niet mee om een passend paar te vinden, maat 46 is hier doorgaans niet voorradig.
Shop in, shop uit… Maar eindelijk vonden we dan toch een prima paar. Een weldaad van warmte wikkelde zich rond mijn voeten toen ik ze paste, een paar om nooit meer afscheid van te nemen.

Echter… De schoenen kwamen met een prijs. Niet qua kostprijs, dat viel wel mee, maar de schoenen waren te breed om mee te kunnen auto rijden. Tja, ik kende mijzelf goed genoeg om te realiseren dat ik ze dan waarschijnlijk toch niet ging dragen, wie gaat er nu van schoenen wisselen als je jezelf weer eens vastgereden hebt in te diepe sneeuw.
Dat ging hem dus toch niet worden en met een lichte spijt dwaalden mijn ogen door de winkel. Wat een gave broeken dragen die scooterrijders eigenlijk, dacht ik.
Broeken die gemaakt zijn om te zitten, is er een product op de wereld dat nog beter bij mijn persoonlijkheid past? De eerste broek die ik paste zat meteen als gegoten, een perfecte verpakking voor mijn weldadige lijf. Sterk, goed warm, waterdicht en ademend, de ontwerpers van Sinisalo hadden een meesterwerkje neer gezet.
M’n welbekende oranje skibroek heeft dus een degradatie ondergaan en speelt vanaf nu reserve broek.

Moraal van deze dag en tip voor wie in onze sporen wil volgen: koop in Nederland goede winterschoenen en onderweg een sneeuwscooterbroek, dan ben je helemaal het heertje. Of dametje natuurlijk.
Waarom dit zo van belang is? Zodra je de besneeuwde bossen in duikt loop je een gerede kans jezelf vast te rijden. Soms meerdere keren per dag. Het enige wat afdoende werkt is de auto uitgraven en dan met name onder de auto. Een broek moet dus  sterk zijn (ijskristallen kunnen vlijmscherp zijn) goed waterdicht en graag met snowlock in de pijpen zodat je je schoenen niet vol schept. Een skibroek volstaat prima, ware het niet dat een skibroek met het oog op skiën gemaakt is. De Sinisalo broeken hebben net dat extra detail dat ze perfect maakt voor toepassing in het winter-offroaden.

PageLines