Dag 5 – Zalavas – Ludza

Dag 5 – Zalavas – Ludza

by

Gisteren avond is het gaan sneeuwen, we lagen dus al vroeg in ons heerlijke bed.
Werkelijk heerlijk, de door Liz gemaakte deken van rendier huiden heeft tot op heden de elektrische deken overbodig gemaakt, toch was het vannacht -18 C.

We waren vroeg wakker en na wat gevogel met muesli, melkpoeder en een in bed bewaarde fles water konden we op pad. Hoewel we in ‘transit mode’ staan konden we het uiteraard niet laten om weer een paar prachtige greenlanes mee te pakken.
Echter, in het bos vlak onder Vidiskiu zakten we door het 10 cm dikke ijs in een moerassig gebied, het enige dat ons nog restte was de handlier tevoorschijn halen.
Na een uurtje stonden we weer op het droge en konden we verder met deze overweldigende route. Inmiddels was de sneeuwval behoorlijk toegenomen en had zich een sneeuwlaag van 30 cm gevormd. Toch menden we nog een ‘shortcut’ te moeten nemen over een fraaie bosweg die uit pakte in zwoegen, ploegen en zoeken naar de weg. Geweldig.

Tegen twee uur bereikten we via de A6 dan toch de grens bij het dorpje Zarasu Miesto en reden we Letland binnen. Letland is een ideaal transit land, erg lange rechte stukken brede weg… Tot je je in de schemering af vraagt wie er nu een onverlicht bord zo dicht op de weg zet? Op 10 meter afstand van de schim bleek het geen bord te zijn maar een volwassen eland die in overpeinzing stond over te steken of niet. Defenders staan niet bekend om het erg goed volbrengen van de elandproef, maar deze eland wist de Defenderproef met glans te volbrengen, het nobele dier stapte op tijd opzij. Het kan verbeelding geweest zijn, maar toen we het wit van z’n ogen zagen meenden we een knipoog te zien.

7 Uur Letse tijd bereikten we het eindpunt van deze dag, Hotel Valensija in Ludza, vlak voor de grens met Rusland. Prachtig hotel in een Duits-renaissance stijl met zeer royale kamers zodat we ons op kunnen maken voor deel 2 van de reis; de route door Rusland.

PageLines