Dag 7 – Velikiy Novgorod – St. Petersburg

Dag 7 – Velikiy Novgorod – St. Petersburg

by

Als je de bedrijfsnaam op de zijkant van een vrachtwagen combinatie kunt lezen terwijl je er op een rechte weg achter rijd, is er wat geks aan de hand. Zo’n dag is dit geweest.

Na een opmerkelijk feestelijke nacht -althans voor de buren in de aangrenzende hotelkamers- stonden we nog lang niet uitgeslapen op om dan toch vooral op tijd op weg te zijn. Ofschoon het vandaag een rit van minder dan 200 km zou zijn, meenden we dat wat extra tijd in St. Petersburg best welkom zou kunnen zijn.
Die extra tijd bleken we hard nodig te hebben onderweg, toen we halverwege waren gleden vooral de vrachtauto’s links en rechts van de weg. Ook de veel geprezen Nokians onder onze Defender gaven zich gewonnen, maar onder deze omstandigheden hebben we dat maar door de vingers gezien.
In plaats van de super vrachtwagen chauffeur voor ons die z’n zijwaarts schuivende combinatie toch weer recht wist te trekken en vervolgens de zelfde actie nogmaals in spiegelbeeld uitvoerde, schoof onze Defender in een kaarsrechte lijn door, zich van geen kwaad bewust. De rest van de reis is stapvoets afgelegd, pas in St. Petersburg zelf was er weer iets van grip te bespeuren.

St. Petersburg… Wie er geen moeite mee heeft om tijdens de spits door Parijs of Rome te rijden, moet vooral de spits in St. Petersburg eens uit komen proberen. Wij hadden zelfs het genoegen om dit na hevige sneeuwval mee te mogen maken wat toch een heel andere dimensie aan het geheel toe voegen kan.
Desondanks vonden we redelijk snel het hotel waar we gereserveerd hadden en parkeerden op de binnenplaats van Hotel Anabel.

Na installatie in onze bescheiden maar fraaie kamer gingen we er uiteraard op uit, de stad verkennen. Dat gaan we nogmaals een keer in de zomer doen, want met zo veel sneeuw en ijs loop je nu eenmaal meer te kijken waar je je voeten neer kunt zetten in plaats van façades en gevels te bewonderen.
Er was dan ook een slordige 40 cm gevallen wat zich op de stoepen en wegen tot een 5 cm dikke laag slush-puppy had omgevormd.

Na een prima diner in een eindelijk gevonden restaurant met inheemse keuken zijn we terug naar het hotel gegaan, moe van een intensieve rit en een wandeling van drie uur door kleddernatte sneeuw. Morgen verder…

PageLines