Dag 8 – St. Petersburg.

Dag 8 – St. Petersburg.

by

2010-13-dec-IMG_1611Gisteren avond in bed lagen we ons al af te vragen welke zonderling er tegen het elfder uur nog sneeuw ging ruimen, getuige het kabaal buiten.

Deze ochtend bleek dat deze stad een heel bataljon zonderlingen kent, een aanzienlijk deel van de gisteren gevallen sneeuw was gedurende de nacht met vrachtwagens afgevoerd.
Een kleine correctie op het verslag van gisteren: St. Petersburg kent geen spits, wij hebben tenminste geen dal uur kunnen ontdekken.

Rond 9 uur gingen we na een prima ontbijt verzorgd door de uiterst zorgzame Maria van Hotel Anabel op pad.
Zonder auto wel te verstaan, een paar van de bezienswaardigheden lagen in auto luw gebied en gezien het verkeer hier redelijk wat van de aandacht op eist en je vervolgens dus eigenlijk niets ziet van je omgeving, verkozen wij de benenwagen.

Liz voorop, want bij ons thuis mag je op je verjaardag de eerste trompet spelen.
Het vermelden waard is het Winterpaleis en de Hermitage. Prachtige statige gebouwen, enorm groot en erg indrukwekkend. De Petrus en Paulus vesting is absoluut geen vermelding waard, maar krijgt ‘m toch;
Zelden heeft deze vesting zich gewonnen gegeven, behalve nu. Het regiment zielloze restaurateurs dat momenteel bezig is, heeft de vesting van alle waardigheid ontdaan en de prachtige honderden jaren oude kasteel stenen van een frisse stuclaag voorzien. Omdat dat wellicht toch wat kaal oogde, heeft men in de verse stuc maar een baksteen motiefje aangebracht en de boel in een stemmige aarde tint opgeschilderd.
Platbranden had een natuurgetrouwer restauratie methode geweest.

De kerk van de verlosser op het bloed. Dat is werkelijk de naam van de kathedraal in oud Russische bouwstijl die in de Capitoolgids omschreven is als een kakofonie aan kleuren. Tja, zo zou je het kunnen omschrijven. Liz werd er -als grafisch ontwerpster- een beetje stil van, misschien een beetje bang zelfs.
Snel door naar het Russisch Museum, dat er vlak naast ligt. Resoluut werd ons de toegang tot zelfs de straat er naar toe ontzegd. Uitgerekend deze dag had St. Petersburg enige hoogwaardigheid bekleders op bezoek waarvoor onder andere het museum leeg moest blijven. Met een lichte weemoed flitste er een gedachte aan Juliana door mijn hoofd.
Op een straathoek troffen wij een reclamebord van het Russisch auto museum, nou ja, het was even een omschakeling maar de jarige wilde graag een museum in en dit leek een goed alternatief.

Zonder op details in te gaan kunnen wij dit van harte af raden. Een van de talrijke sushi-bars in voor een lunch is wel een aanrader, de russen hebben deze kunst zich opmerkelijk goed eigen weten te maken.
Hoewel er in dit dag verslag wellicht wat kritische kanttekeningen staan, hebben we een geweldige dag genoten en ondanks de wandeltocht van 10 km en die van gisteren avond van 5 kilometer, hebben wij niet het gevoel dat we St. Petersburg recht hebben gedaan door morgen al weer te vertrekken. De stad is wat ons betreft een vergelijk met Parijs waardig en zal zeker nogmaals bezocht worden.

PageLines