Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

by

In diverse landen zijn sneeuwkettingen verplicht. Dat wordt dan door borden aangegeven. Uiteraard moeten sneeuwkettingen op de aangedreven wielen worden gemonteerd, dat wil zeggen dat op een Land Rover er vier kettingen horen. Sneeuwkettingen vragen een aangepast rijgedrag, ook mag je met sneeuwkettingen vaak niet sneller rijden dan vijftig kilometer per uur. (als je al harder zou willen)
Waar zijn kettingen toegestaan of verplicht?

Nederland
In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen op de weg verboden.

België
Zolang ze geen schade aan het wegdek toebrengen zijn ze toegestaan als ze ook noodzakelijk zijn.

Frankrijk
Hier mag men sneeuwkettingen alleen gebruiken op besneeuwde wegen. Op sommige bergpassen zijn sneeuwkettingen verplicht, dit wordt aangegeven door blauw rechthoekig bord met de witte afbeelding van een autoband plus sneeuwkettingen. De maximumsnelheid voor auto’s met sneeuwkettingen is 90 km/h.

Duitsland
Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht wanneer dit is aangegeven door middel van aangegeven met een blauw bord waarop in het wit een autoband plus sneeuwketting zijn afgebeeld. De sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid bedraagt 50 km/h. Zo’n zelfde bord maar dan met een rode streep er doorheen geeft aan dat u de kettingen weer mag demonteren.

Italië
Op sommige besneeuwde bergwegen wordt u verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven door een rechthoekig bord ‘Transito con catene’. Als er ook ‘o pneumatici da neve’ staat kunt u ook volstaan met alleen winterbanden. Let op, in het Aostadal moet u van 15 oktober tot 15 april verplicht altijd sneeuwkettingen bij u hebben!

Oostenrijk
Een rond blauw bord een autoband met sneeuwketting geeft aan dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Een eventueel onderschrift geeft aan voor welke voertuigen de bepaling niet geldt. Hetzelfde bord met een rode streep erdoorheen geeft aan dat u de sneeuwkettingen dient te demonteren. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Arlbergtunnel.

Tsjechië
Hier zijn sneeuwkettingen alleen toegestaan als de wegen met sneeuw bedekt zijn.

Zwitserland
Afhankelijk van de toestand van de weg is het gebruik van sneeuwkettingen van 1 november tot en met 30 april op bepaalde (berg)wegen verplicht, ook voor vierwielaangedreven voertuigen. Dit wordt met een speciaal verkeersbord aangegeven. Het gebruik van banden met spijkers/spikes is op landwegen is toegestaan, echter niet op autosnelwegen, behalve in de Gotthard- en San Bernardinotunnel. Op de achterzijde van de auto moet dan de ’80’ sticker aanwezig zijn om aan te geven dat het voertuig door de sneeuwkettingen niet harder mag rijden dan 80. In Graubünden mogen vierwielaangedreven voertuigen op de sommige wegen zonder sneeuwkettingen rijden.

Denemarken
In Denemarken zijn sneeuwkettingen onder winterse omstandigheden toegestaan.

Scandinavië
Wanneer de omstandigheden dat vereisen moet het voertuig worden uitgerust met een winteruitrusting bestaande uit sneeuwkettingen en/of winterbanden of spijkerbanden. Zonder winteruitrusting wordt u bij een aanrijding aansprakelijk gehouden voor de ontstane schade. Gebruik de kettingen echter alleen als het absoluut noodzakelijk is op bijvoorbeeld berghellingen waar ook vrachtwagens verplicht zijn kettingen te gebruiken. De overige ijswegen zijn prima zonder kettingen te rijden.


 

Pewag brenta-c 4×4

 

PageLines