Relais schakeling koplampen (a.k.a. Zweedse lichtversterker)

Relais schakeling koplampen (a.k.a. Zweedse lichtversterker)

by

De kabelboom van Biltema

Zoals bijna iedere Defender rijder kwamen ook wij voor het voldongen feit te staan dat de lichtschakelaar niet meer functioneerde. Gebleken is dat Land Rover -net als tal van andere autofabrikanten- meent het bedrijfsresultaat flink op te kunnen schroeven door het schrappen van 2 relais in de stroomkring van de koplampen.
Waarom wij een relais wenselijk vinden in deze stroomkring is eenvoudig: Twee koplampen van 55 watt verbruiken samen 110 watt. Bij 12 volt geeft dat een stroomsterkte van iets meer dan 9 ampère. Deze 9 ampère loopt continue door een schakelaar aan de stuurkolom die niet uitblinkt in robuustheid, getuige ook het feit dat menigeen het ding al eens heeft moeten vervangen.
Wij hebben er voor gekozen een ingreep te doen in het elektrisch ontwerp en twee relais in de stroomkring op te nemen. (dimlicht en groot licht) Deze relais hebben we in de behuizing van de stuurkolom weten te plaatsen zodat de ingreep tot een minimum beperkt is gebleven.

Voor diegenen die terug deinzen voor ingrepen in het elektrisch systeem is er ook een kant en klare oplossing voorhanden: de kabelboom voor koplampen van het Zweedse bedrijf Biltema. Deze kabelboom is oorspronkelijk ontworpen voor gebruikers van 100 watt koplampen en is door toepassing van koplampstekkers en contra stekkers heel eenvoudig aan te brengen zonder al te grote ingrepen. De verkrijgbaarheid laat echter te wensen over, Biltema peinst er niet over om klanten buiten Scandinavië te bedienen.

 

Ok, dan doet Landreiziger de rest wel, vandaar dat een verbeterde versie van deze kabelboom in het aanbod van onze shop opgenomen is.

25 Responses to "Relais schakeling koplampen (a.k.a. Zweedse lichtversterker)"
 1. He Martin en Liz.

  Prachtig ding en zou hem graag willen bestellen.

  Kunnen jullie hem naar Frankrijk opsturen??

  Roger van Alphen
  Roupeyroux
  19430
  Reygades France.

  Geen probleem om vooraf te betalen indien gewenst.

  Mijn Dank

  Roger

 2. Hallo Martin en Liz,

  Complimenten voor jullie site. Ik heb nog niet zo lang een Defender, maar herken wel een aantal van jullie verbeterpunten bij mijn eigen auto. Graag zou ik een relais schakeling bij jullie willen bestellen.

  Met vriendelijke groet,

  Alexander

 3. Hallo,

  Ik heb wel interesse in zo een schakeling. Past deze op een tdci van 2007?

  mvg
  Bart

 4. Hallo Martin en Liz,

  Wat een super mooie site en top weetjes. Graag zou ik de lichtschakelaar voor mij Defender 1985 bij jullie willen bestellen.
  Hoor graag van jullie,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

PageLines