Relais schakeling koplampen (a.k.a. Zweedse lichtversterker)

Relais schakeling koplampen (a.k.a. Zweedse lichtversterker)

by

De kabelboom van Biltema

Zoals bijna iedere Defender rijder kwamen ook wij voor het voldongen feit te staan dat de lichtschakelaar niet meer functioneerde. Gebleken is dat Land Rover -net als tal van andere autofabrikanten- meent het bedrijfsresultaat flink op te kunnen schroeven door het schrappen van 2 relais in de stroomkring van de koplampen.
Waarom wij een relais wenselijk vinden in deze stroomkring is eenvoudig: Twee koplampen van 55 watt verbruiken samen 110 watt. Bij 12 volt geeft dat een stroomsterkte van iets meer dan 9 ampère. Deze 9 ampère loopt continue door een schakelaar aan de stuurkolom die niet uitblinkt in robuustheid, getuige ook het feit dat menigeen het ding al eens heeft moeten vervangen.
Wij hebben er voor gekozen een ingreep te doen in het elektrisch ontwerp en twee relais in de stroomkring op te nemen. (dimlicht en groot licht) Deze relais hebben we in de behuizing van de stuurkolom weten te plaatsen zodat de ingreep tot een minimum beperkt is gebleven.

Voor diegenen die terug deinzen voor ingrepen in het elektrisch systeem is er ook een kant en klare oplossing voorhanden: de kabelboom voor koplampen van het Zweedse bedrijf Biltema. Deze kabelboom is oorspronkelijk ontworpen voor gebruikers van 100 watt koplampen en is door toepassing van koplampstekkers en contra stekkers heel eenvoudig aan te brengen zonder al te grote ingrepen. De verkrijgbaarheid laat echter te wensen over, Biltema peinst er niet over om klanten buiten Scandinavië te bedienen.

 

Ok, dan doet Landreiziger de rest wel, vandaar dat een verbeterde versie van deze kabelboom in het aanbod van onze shop opgenomen is.

25 Responses to "Relais schakeling koplampen (a.k.a. Zweedse lichtversterker)"
 1. He Martin en Liz.

  Prachtig ding en zou hem graag willen bestellen.

  Kunnen jullie hem naar Frankrijk opsturen??

  Roger van Alphen
  Roupeyroux
  19430
  Reygades France.

  Geen probleem om vooraf te betalen indien gewenst.

  Mijn Dank

  Roger

 2. Hallo Martin en Liz,

  Complimenten voor jullie site. Ik heb nog niet zo lang een Defender, maar herken wel een aantal van jullie verbeterpunten bij mijn eigen auto. Graag zou ik een relais schakeling bij jullie willen bestellen.

  Met vriendelijke groet,

  Alexander

 3. Hallo,

  Ik heb wel interesse in zo een schakeling. Past deze op een tdci van 2007?

  mvg
  Bart

 4. Hallo Martin en Liz,

  Wat een super mooie site en top weetjes. Graag zou ik de lichtschakelaar voor mij Defender 1985 bij jullie willen bestellen.
  Hoor graag van jullie,

 5. Beste Martin,

  Graag zou ik een relais set willen bestellen voor mijn landrover. Ik hoor graag van je.

  Mvrgr,

  Jeroen Weeda

 6. Hallo Martin

  Wij (mijn zoon en ik) willen graag 2 x een ‘Dordtse lichtversterker’, bestellen. Ik hoor graag van je of dat nog mogelijk is en hoe te betalen.

  M.vr.gr.
  Ab Veerman

 7. Beste Martin,

  Heb vandaag het setje ontvangen en gemonteerd, helemaal top en zeer professioneel, mijn dank.

  Sjef van de Ven

 8. Hallo Martin en Liz,

  Mooie site en goede tips. Zeker de lichtschakelaar is voor mij nu erg handig. Na een tweede keer in de nacht zonder verlichting te hebben gezeten lijkt mij dit een hele mooie oplossing.

  Hoor graag van jullie,

  Peter

 9. Geachte heer,
  Kunt u voor mij ook nog een zweedse lichtversterker leveren, ik zit met dezelfde problemen als mijn voorgangers, behoorlijk irritant om na 3 maal de lichtschakelaar te hebben vervangen wederom geen dimlicht meer heb.

  Met vriendelijke groet,
  Sjef van de Ven

 10. Hallo Martin,

  bij deze wil ik ook graag een “Dordtse” bij je bestellen.
  Ik hoor wel wanneer je zover bent.
  Alvast een fijne jaarwisseling en een goede terugreis!

  Vriendelijke Larogroet,
  Luc.

 11. zodra de productie weer opgepakt is wil ik ook graag een dortse lichtversterker bestellen voor mijn 2007 defender (ik denk dat ook deze nog zonder relais werkt).

  Geniet eerst van de vakantie en voor nu Feliz Navidad!

  groet Raymond

 12. Hallo Chr,
  Dat zal dit jar niet meer lukken, zoals je elders op de site kunt lezen zijn we momenteel op reis.
  Tweede week januari zijn we weer terug, neem vooral tegen die tijd nog even contact op svp.

  Groet, Martin

 13. Hallo Martin, Graag zou ik in aanmerking komen voor jouw modificatie. Ik ben al aan mijn derde schakelaar toe in 6 jaar.
  Laat even weten of je deze nog maakt a.u.b.?
  Met vriendelijke groet,

  Martin Brinkman

 14. Lichtversterker is verzonden Jeroen!
  Voor andere geïnteresseerden: Je was daarmee ook meteen de laatste voor dit jaar, in januari pakken we de draad weer op als we terug gekomen zijn van onze winterreis.

 15. Ook ik heb inmiddels al een keer de lichtschakelaar vervangen. Ik zou graag een Dordtse Lichtversterker van jullie ontvangen.
  Kunnen jullie me jullie bankgegevens mailen, zodat ik het verschuldigde bedrag kan overmaken?

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen Becks.

 16. Hallo Martin,

  Vandaag met een grote aanhanger gereden nu geen verlichting meer, lijkt in de schakelaar te zitten alleen nog stadslicht met halve stand als je de schakelaar verder naar voren druk niets meer. Zou deze relais schakeling dit voorkomen. Heb je ze nog en ik lees ook dat je mogelijk verwarmde spiegels maakt. Kan je me een mail sturen wat het kost of kloppen de bedragen op je site.

  Alvast Groet Martjan Oskam
  0652110255

 17. Maarten en Frank,
  Jazeker, we hebben alle benodigde materialen nog steeds op voorraad en kunnen dus een kabelboom naar model van de ‘zweedse lichtversterker’ voor jullie in elkaar zetten.
  Jullie in het bericht opgegeven email adres werkt echter niet, even nog een reactie per email geven dus.
  Rechtstreeks mailen kan via post-at-landreiziger-punt-nl

 18. Hoi,
  Dimlichten van mij defender hebben het begeven.
  Heb je nog zo een lichtversterker kreeg er net een aangeboden voor 105,-, vond ik toch een beetje te veel van het goede.

  mvg Frank

 19. Hallo,
  Ik heb juist hetzelfde probleem aan de hand gehad. Géén licht meer op de Def110(td4). Na wat gepruts aan de schakelaar is het (voorlopig) in orde.Waarschijnlijk de googst tijd om een “zweedse lichtversterker” te plaatsen. Is het mogelijk om er eentje voor mij op te sturen ? Als je mij betalingsgevgevens doormailt , breng ik dat asap in orde.
  Landrovergroeten,

  Patrick Janse
  Goordijk 32
  B2230 Herselt
  Belgium

 20. Hi,
  heb je deze “lichtversterker “nog te koop?
  de koplampvoorziening van m’n 110 heeft het begeven, en dit lijkt me wel de oplossing!
  mVG
  PP

PageLines