Ruitenwissers met jet wash

Ruitenwissers met jet wash

by

Gedurende de laatste winterreis zijn we geregeld de auto uit gemoeten om de wisserbladen te ontdoen van ijs en de kop van de ruitensproeier gangbaar te maken. Nu stond die sproeikop sowieso op de wachtlijst om vervangen te worden; het is een beetje gek dat je stil moet gaan staan om een goed sproeipatroon op je ruit te krijgen. Anders afstellen heeft geen zin omdat de waterstraaltjes simpelweg niet door de turbulentie heen komen van zaken die wij op het tripnet op de motorkap hebben liggen. Wie een reservewiel op de motorkap heeft liggen zal dit fenomeen zonder twijfel herkennen.

Eindelijk vonden we de meest voor de hand liggende oplossing:

Wipex Upgrade Blades – WASHER JET blade set. 
Top quality blades that give you a superb wipe pattern. With Washer Jets.

We zullen na ontvangst en montage van de wissers uiteraard onze ervaringen hier delen.

Update 21 jan: The Marvels of British Engineering
Vandaag hebben we dan toch eindelijk de Wipex wissers ontvangen. Merkwaardig dat het ene bedrijf een pakje binnen twee dagen vanuit de UK in NL weet te laten bezorgen en het andere bedrijf daar toch 9 dagen voor nodig blijkt te hebben. Maar dat mag de pret niet drukken, we hebben eindelijk wissers voorzien van een jet-wash systeem.
Nu klinkt dat als een klok, maar de werkelijkheid is iets genuanceerder. Tijdens het bestuderen van het systeem kromp ons blind enthousiasme al snel; de wisser is een standaard Wipex wisser waarop een redelijk knullig plastic vormpje vastgeplakt is. Dit vormpje bestaat dan ook nog eens uit twee delen die met iets te veel lijm aan elkaar geplakt zijn. Vijf gaatjes in het vormpje zouden een goed verspreid sproeipatroon voor de wisser moeten verzorgen.
De grote injectiespuit was al snel met water gevuld en aangesloten om eens een testje te doen. (zie eerste drie foto’s)
Helaas bleek de overmaat aan lijm die gebruikt was om de twee delen van het vormpje aan elkaar te plakken, funest voor drie van de vijf gaatjes. Gelukkig waren er ook stukjes overgeslagen tijdens het lijmen zodat er heel verrassend uit onverwachte hoeken wel heel enthousiast straaltjes water kwamen.
De dames en heren van de firma Wipex kunnen zich heel diep gaan schamen, zo knullig plakt een peuter z’n eerste AirFix bouwdoos nog niet in elkaar.

Update 24 jan: Jet Wash geïnstalleerd.
Vandaag eindelijk tijd gehad om de Wipex ruitenwissers te installeren.
Het leek me een erg makkelijk werkje en dat was het dan ook. In het schutbord zitten twee doorvoerpunten voor ruitenwissers van de RHD (right hand drive) uitvoering van de auto, afgedicht met een rubber tule. Deze tule is er heel makkelijk uit te wippen. Gaatje maken in het rubber van de tule zodat de slang die je in het dashboard (jazeker, het dashboard moet weer eens open) los haalt van de bestaande sproeier, door kunt voeren. Ik haalde vanmiddag bij de automaterialen winkel een T-stukje dat zich mooi liet verzinken in het doorvoerrubber. (de tule dus)
Verder was het slechts een kwestie van de wisserbladen monteren, slang met iets overlengte afknippen en vastzetten met een paar kleine ty-wraps.
De eerste test was geheel volgens verwachting: de pomp heeft niet genoeg debiet om uit de 2×5 gaatjes een fatsoenlijke straal te laten komen. Zoals gezegd, volgens verwachting. Als de pomp een redelijk debiet zou hebben, had de originele sproeikop ook beter gefunctioneerd.
Binnenkort verder, dan gaan we een rijtest doen, gewapend met een rolletje plakband zodat we de gaatjes een voor een af kunnen plakken. Zodoende hopen we een goed sproeibeeld op de voorruit te kunnen genereren dat in alle omstandigheden voldoet.

Update 7 februari: Test afgerond
Na enig testen in diverse omstandigheden zijn we er dan eindelijk uit: Het beste resultaat kan met de Wipex wissers bereikt worden door slechts twee gaatjes per wisser open te laten en wel het tweede gat en het vierde uit de reeks van 5 gaatjes. Uiteraard is er winst te behalen door plaatsing van een zwaardere ruitenwisservloeistofpomp, getuige de werking van deze jet wash ruitenwissers in combinatie met de Webasto Hotshot die een eigen hoge druk pomp heeft. Echter, met gebruikmaking van de bestaande installatie is er voldoende debiet om uit 2 x 2 gaatjes een straal water keurig voor de wisserbladen te krijgen. Het resultaat is er naar: veel effectiever gebruik van de ruitensproeier vloeistof en een in veel kortere tijd beter gereinigde ruit.

Uiteindelijke resultaat

De gaatjes zijn dicht gemaakt met een kleine hoeveelheid epoxy. Druppel op een gaatje deponeren, even laten inzakken en overtollige epoxy voor uitharding af vegen. Uiteraard gaat deze bewerking ook vast wel met een plastic lijm of iets dergelijks. (de epoxy staat hier nu eenmaal binnen handbereik)


 

One Response to "Ruitenwissers met jet wash"
  1. Hi!

    I read your article about my webpage! I hope you enjoyed it … thank you for linking it on your page!

    Cheers

    Jens

PageLines