Ventilatie raaminzet

by

Dual fan regelbaar ventilatie systeemBelangrijke factoren voor een goede nachtrust zijn temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de concentratie kooldioxide (CO2).
Het slapen in een beperkte ruimte vereist dus een goede ventilatie om de drie genoemde factoren op een verantwoord niveau te brengen en te houden. Aangezien wij achterin onze Defender slapen, hebben we voor mechanische ventilatie gekozen middels een gemakkelijk te plaatsen raam inzet voorzien van computerventilatoren.
Mechanische ventilatie heeft ten opzichte van natuurlijke ventilatie (een roostertje of het raam een stukje open) het voordeel dat ongeacht externe factoren zoals windrichting of windstilte er beter voorzien kan worden in een afdoende luchtstroom om vocht en CO2 af te voeren.

Uiteraard hadden we ook een dakventilator kunnen plaatsen of op een andere permanente manier in de ventilatiebehoefte kunnen voorzien. Het voordeel van een raaminzet is dat er geen aanpassingen aan de auto nodig zijn en we de keuze hebben aan welke zijde we de inzet plaatsen.
Vanwege de geruisarme werking hebben wij gekozen voor computerventilatoren. Vanuit het debiet wat een dergelijke ventilator kan leveren had 1 enkele ventilator al voldoende geweest.
De raaminzet is echter breed genoeg voor twee ventilatoren die op ‘halve kracht’ hetzelfde debiet kunnen realiseren. Toerengeregelde ventilatoren kosten wel iets meer dan ventilatoren met een vast toerental, maar hebben wel het gunstige effect dat ze op halve kracht veel minder geluid produceren en op vol vermogen een ruime overmaat hebben.
Wij benutten deze overmaat om de auto snel te koelen als deze een tijd in de zon gestaan heeft. De geselecteerde ventilatoren zijn oorspronkelijk voorzien van een temperatuurvoeler. Voor ons als winterkampeerders was dit niet praktisch, de ventilatoren draaiden nauwelijks meer in vrieskoude waardoor er nauwelijks sprake was van luchtverversing. Door deze temperatuurgevoelige weerstanden (NTC) te vervangen door een stereo potmeter kunnen we zelf bepalen hoe snel de ventilatoren draaien.

Erg prettig van computer ventilatoren is dat er voorzetraampjes voor te koop zijn waar een stoffilter in opgenomen is. Dit is niet alleen voor het tegenhouden van stof erg functioneel, maar te meer voor het buiten houden van insecten. Gebleken is dat zelfs knotjes (zeer kleine muggen) niet door de stoffilters heen dringen.
Momenteel zijn wij nog bezig met verdere optimalisatie van de spreiding van de binnen stromende verse lucht.
Op een van de foto’s zijn de witte afbuigkappen duidelijk te zien waarmee we al goede resultaten bereikt hebben.

 

Deze modificatie is ook in onze webwinkel te vinden

PageLines