Dag 2 – Saint Nabort – Pontarlier

Dag 2 – Saint Nabort – Pontarlier

by

Vandaag zijn we in het gebied waarvan we via Christiaan een roadbook hebben weten te bemachtigen.

Volgens het roadbook moesten we de route in Saint Amarin beginnen, dus gingen we op weg terwijl bij ons vertrek de regen met bakken uit de hemel viel. Eenmaal een stuk op weg naar Saint Amarin veranderde de regen in natte sneeuw. De route was snel gevonden en voerde ons rechtstreeks de bergen in. Geen natte sneeuw meer maar welgevormde vlokken daalden op ons neer. Het maakte de slingerende soms flink steile greenlane tot een pittige start.

Op de 950 meter hoge ‘Col de Rimbach’ lag toch wel een goede 12 centimeter verse sneeuw, heel erg fraai om te zien. Het fotografisch o zo verantwoorde ‘puntje rood’ was er ook, al had dat voor ons niet gehoeven. Het rood was inderdaad van een verbodsbord dat boven op het col stond. Maar goed dat het een leuke route er naar toe was, want we mochten ‘m nogmaals rijden.

Eenmaal terug in het dal probeerden we via een andere weg weer terug in de route te komen, maar helaas, ook hier een verbod om in te rijden. Het roadbook klapten we dus maar dicht, blijkbaar was het geschreven voordat de lokale overheid naarstig met de gehate soepborden aan de gang gegaan is.
Op een andere berg vond Liz gelukkig wel een erg fraaie onverharde bergpas die de teleurstelling volledig weg wist te nemen. Een paar volgende pogingen liepen op niets uit, dus zijn we over op zich erg leuke b-wegen verder zuid gereden.

Plots was daar een opzienbarend fort. Maar even kijken dus want oude militaire architectuur is altijd interessant. De oude beheerder van het complex vertelde ons dat het fort gesloten was maar we wel even verder konden komen. Hij onthaalde ons met zelfgemaakte boerenjongens bij een prettig snorrende kolenkachel in zijn kwartier. Met nog een frans stel krijgen we dan toch uiteindelijk een privé rondleiding door een labyrint van gangen en kamers van het eeuwen oude fort.
Deze ongeplande excursie in een omgeving waar de tijd stil leek te hebben gestaan bleek ons toch een eind de middag in gebracht te hebben, hoogste tijd om een beetje vaart te maken.
Ja, een beetje vaart op b-wegen met sneeuwval, scherpe bochten en schemer…
Vandaag slapen we in die auto in het plaatsje Pontarlier, moe maar voldaan.

PageLines