Dag 31 – Saintes – Beaugency

Dag 31 – Saintes – Beaugency

by

Ter afsluiting van onze reis stond een bezoek aan de stad Cognac op het programma met een bezoek aan een cognacboer, het laatste op dringend verzoek van mijn zus inclusief opgave van welke cognac zij en haar vriend de voorkeur geeft.
Op zich geen verkeerd einde van een reis leek ons, zo pikken we nog mooi een belangrijk stuk cultuur mee waar we als levensgenieters niet aan voorbij mogen gaan.
Op pad dus, on y va!

Een goede voorbereiding is echter essentieel als men de cognac streek aan doet, dus zijn we in het dorpje Dompierre Sur-Charente (jaha, wat klinkt dat al lekker hè) bij een piepkleine boulangerie compleet met schattig oud vrouwtje even koffie met verse broodjes gaan kopen.
Blijkbaar vond ze dat we een betere voorbereiding nodig hadden, want er werd ons bij vertrek nog een geheimzinnig bruin papieren zakje toegestopt waarin overheerlijke volkoren mini-baguettes bleken te zitten. Aan de rand van de dorpscamping die zo goed als volledig was ondergelopen hebben we deze maar direct verorberd, op dit soort momenten kunnen wij Frankrijk enorm waarderen.

Niet ver van Dompierre Sur-Charente (ik vind het zo mooi klinken, het moet gewoon nog een keer langs komen) lag de wijngaard van de familie Desrentes, in Louzac Saint-André. Helaas was er op dat moment niemand aanwezig, dus besloten we eerst door te rijden naar Cognac om daar even rond te kijken en onze eigen hofleverancier op te zoeken.
Dat zou niet moeilijk moeten zijn aangezien zij, Maison Roullet-Fransac, direct naast de firma Hennessy gehuisvest zijn.

Nou zit Hennessy in het hart van de stad Cognac en is niet te missen, enorm is het. Parkeerruimte was er ook ruimschoots bij ze dus hebben we er maar dankbaar gebruik van gemaakt en meteen even het bezoekerscentrum in gelopen. Dat was van korte duur, blijkbaar tracht Hennessy een andere doelgroep te bereiken want wij voelden ons er niet door aangesproken. Een beetje te posh zeg maar.

Vervolgens bij de buren naar binnen, bij Maison Roullet-Fransac. Een wereld van verschil, het was alsof we bij oma thuis binnen liepen toen opa nog dronk. Een huiskamer gevoel met kleedjes op de grond, diverse sofa’s en armstoelen en her en der stemmige tafeltjes met diverse soorten cognac.
Philippe heette ons hartelijk welkom en knoopte een praatje aan. Leuk om te horen dat wij erg graag snoepen van de Fransac XO, maar hij wilde ons dan toch ook wel even kennis laten maken met de oudere broers. Die Philippe hè, daar trappen wij dus niet in… en zijn slechts met een fles van ieder de deur uit gegaan. Jazeker, ook de 70 jaar oude.

De kostelijkheden werden zorgvuldig in de auto opgeborgen zodat we nog even te voet de stad in konden wat op zich een opmerkelijke ervaring was.
Cognac is namelijk in hoofdzaak een stad waar men hard werkt, veel bedrijvigheid en industrie is terwijl de stad wel de uitstraling heeft van een middeleeuws bolwerk. Na een uitgebreide lunch, ook al zo’n fijne Franse gewoonte, zijn we weer teruggereden naar de familie Desrentes, in Louzac Saint-André, vlak bij Dompierre Sur-Charente zoals je wellicht nog weet.
Daar werden we hartelijk onthaald door Earl Desrentes zelf die ons vol trots mee nam de destilleerderij in waar hij bezig was met een batch van zo’n 1000 liter eerste destillaat maken. Leerzaam, leuk en aangenaam om iemand met zoveel passie met zijn vak bezig te zien.

Na het inladen van de dozen namen we afscheid en keken met het wegrijden eens achter ons… Slapen in de auto zou er sowieso niet meer in zitten, greenlanen al helemaal niet en aangezien mijn lijf op instorten staat werd het de hoogste tijd om het brede asfalt op te zoeken en de cruise control aan het werk te zetten.
En zo kwamen we dus aan het einde van deze dag terecht in een heerlijk authentiek hotel in Beaugency, hotel L’ecu de Bretagne. Een mooi einde van de dag, en hoewel we morgen nog een goede 600 km te rijden hebben kunnen we al wel stellen dat dit een mooie afsluiting van een erg fraaie reis was.

Zoals je wellicht al gezien hebt zijn we inmiddels begonnen met het plaatsen van foto’s bij de voorgaande berichten, we gaan ons best doen om binnenkort bij iedere dag een selectie te hebben staan. Verder volgt nog een nabeschouwing van de reis en verdere reisinformatie, gps tracks etcetera. Maar goed dat we de rest van de week nog vrij hebben! 😉

PageLines