Compass Media op bezoek vanuit Afrika!

Compass Media op bezoek vanuit Afrika!

by

In veel 4×4 magazines in binnen en buitenland is er wel een of meerdere artikelen van de hand van journalist Andrea Dijkstra en fotograaf Jeroen van Loon van Compass Media verschenen. Ook media zoals kranten en radio maken graag gebruik van hun diensten als Afrika correspondent. In de twee en een half jaar dat zij nu met hun Land Rover Defender onderweg zijn, is er uiteraard een schat aan reiservaring ontwikkeld. In een paar korte vragen hebben wij daar iets van weten te ontfutselen:

Bijna 3 jaar geleden troffen we elkaar toen jullie advies wilden hoe een reisauto in te richten. Zijn er aspecten die jullie achteraf bezien liever anders hadden gedaan?

Over het algemeen moeten we toch wel zeggen dat de inrichting van onze auto optimaal is gebleken te zijn. De verhoogde vloer met de lade en bergvakken aan de zijkanten biedt een royale bergruimte die goed toegankelijk is en erg praktisch blijkt.
Een uitrustringstuk dat we nog wel missen is een waterzuiveringsfilter. Flessen water zijn op zich wel goed verkrijgbaar maar soms behoorlijk prijzig. Niet onoverkomelijk voor een overlander op doorreis, maar als je ziet wat wij in de 2,5 jaar dat we op reis zijn al aan water hebben uitgegeven…
Ook denken we dat we liever een los zonnepaneel met ons mee hadden genomen in plaats van vast op het dak. Maar ja, dat zat er nu eenmaal al op dus moeten we voor het maximale rendement van het paneel de auto in de zon zetten. Hierdoor moet uiteraard de koelbox weer harder werken, dus maximaal rendement is erg relatief.

Jullie artikelen in diverse 4×4 magazines zijn zonder meer onderscheidend te noemen. Wat is de sleutel hiertoe?

“Doordat Andrea journaliste is” zegt Jeroen direct. Andrea meent dat te moeten nuanceren en geeft als belangrijkste reden dat de artikelen meestal gaan over de mensen die we tegen komen. Het beschrijven van zulke ontmoetingen, het met lokale bevolking in contact komen beschrijven maakt de verhalen anders dan het beschrijven van een gereden route. Daarbij vervalt men ook snel in de ‘en toen, en toen verhaallijn’ wat het niet prettig maakt om te lezen. Als de focus ligt op een paar anekdotes uit een reis, maak je het verhaal bijzonder en persoonlijk om te lezen.
Ook durven eerlijk te zijn, vertellen over dingen die verkeerd gaan en fouten die gemaakt worden. “En een goede fotograaf mee nemen” voegt Jeroen er tenslotte nog aan toe.

De route die jullie tot op heden hebben afgelegd behoort niet echt tot de ‘overlander highway’. Komen jullie nog wel anderen tegen die er op uit getrokken zijn en hoe is dat contact?

Steeds minder komen we andere reizigers tegen. Erg veel overlanders volgen grofweg dezelfde route, komen vaak op dezelfde plekken, overlandcampings en lodges. Als je niet op deze routes of plaatsen komt, kom je ze ook nauwelijks tegen.
Soms als we een tijd geen touristen hebben gezien is het wel weer eens leuk om een dergelijk reisgezelschap tegen te komen, maar soms hebben we niet het gevoel in het plaatje te passen.
Het gesprek gaat dan ook vaak alleen maar over de route en de auto.

Onderhoud aan een voertuig is belangrijk, zeker op lange reizen. Hoe vullen jullie dat in en hoe is de ondersteuning hierbij van lokale garages?

We proberen veel zelf te doen aan het periodieke onderhoud. Voor sommige zaken is het veel praktischer om een garage op te zoeken die er genoeg te vinden zijn en -wat erg fijn is- je kunt zelf meegebrachte (lees elders gekochte) onderdelen, olie en vetten laten gebruiken zodat je weet wat er gebruikt zal worden. Sommige garages zijn prima, andere zijn een ramp. Net als in NL eigenlijk. Wat wel erg vervelend is, is dat er niks op voorraad is, ook niet bij officiele dealers. Nu is het in een grotere stad slechts een kwestie van even rondvragen in de garagebuurt waar er onderdelen verkocht worden. Er is namelijk altijd wel een importeurtje met een aanzienlijke vooraad, ook voor TD5 en TD4. Overheidsdiensten en militairen zie je veel in de nieuwste TD4’s rijden.

Veel reizigers zijn tevens enthousiaste fotografen, hoe belastend is een dergelijke reis voor fotoapparatuur en hoe/wat pleeg je aan onderhoud?

Erg veel onderhoud kun je zelf niet plegen, vervuiling proberen te voorkomen hooguit. Probeer de sensor als je een camera hebt met verwisselbare lezen zo schoon mogelijk te houden, fotozaken zijn er nagenoeg niet. Een reservecamera is eigenlijk wel aan te raden.
Een fotokoffer lijkt wellicht ideaal, maar de praktijk leert dat je je camera binnen handbereik wilt hebben, hooguit in een cameratas.
Overigens, we kwamen er achter dat de geheugentank die we gebruiken om snel een dump te doen van de flash kaarten niet meer op grotere hoogte functioneerde. Het schijnt in de kleine lettertjes te staan, net als bij veel andere elektronische producten met bv een harddrive.
Backup-drives hebben we ook bij ons, je moet er tenslotte niet aan denken dat je opeens al je fotomateriaal kwijt bent. Helaas zijn de internetsnelheden dermate traag dat werken in the cloud geen optie is.
Trouwens, vanwege die lage internetsnelheden is het ook wel handig om wanneer je een blog-website gaat opzetten voor je reis, deze niet te zwaar te maken, anders kun je je eigen blog niet bekijken. Waar wij erg veel plezier van hebben is een Mifi router waar je een willekeurig sim kaartje in kunt plaatsen; waanzinnig handig, voor 5 apparaten internettoegang. Dongels zijn onhandig, werken vaak maar op 1 apparaat en in 1 land, en geen roaming.

Sommige reizigers lijken het beeld te hebben dat er niks te eten is in Afrika. Hoe voorzien jullie in jullie levensonderhoud en welke culinaire ervaringen zijn jullie rijker geworden die haaks op dit beeld staan.

De beschikbaarheid van voedsel is erg afhankelijk van waar je heen gaat. We informeren vaak vooraf, soms is er best weinig aanbod en slaan voor we een dergelijk gebied in trekken veel conserven in. Een heel groot verschil is wel merkbaar tussen conflictgebieden, waar ons werk nu eenmaal ligt, en de normale doorgaande routes door Afrika. Daar zijn eigenlijk overal wel kraampjes en winkels waar je niet naar hoeft te zoeken. We zijn wel beduidend minder vlees gaan eten, het ziet er nu eenmaal niet altijd even smakelijk uit hoe en waar het te koop wordt aangeboden. We koken zelf erg vaak en slaan tijdig voorraad in zodat we minder afhankelijk zijn. Wat we altijd ruim op voorraad hebben is aardappelpureepoeder en boemboe’s (kruidenmengel). Zo makkelijk om even wat groenten te roerbakken met een boemboe…
Eten is vaak ook erg smakelijk te maken met een zakje oplossoep waar je maar een beetje water bij doet.
Wat we heel erg missen is een fatsoenlijke boterham. Het brood in Afrika is doorgaans erg vettig en zoet en kan 2 weken bewaard worden. Echt niet te eten.

Er is een groot verschil tussen op vakantie gaan en voor onbepaalde tijd reizen. Stellen jullie jezelf doelen en wat is voor jullie het moment om aan een volgend doel of etappe van jullie reis te beginnen?

Leidend hierin is ons werk, als we geen geld verdienen moeten we stoppen met ons avontuur.
Als we onze reportages en verhalen hebben gemaakt kijken we rond ons waar nieuwe verhalen liggen. Dat kan voor ons zijn, maar net zo goed achter ons.
Een goed voorbeeld is Kenia, daar waren we eigenlijk wel klaar mee en zijn toch terug gegaan voor een verhaal waar we aan moesten werken.
Soms is ook de beperking hoe lang je zelf of je auto in een land mag verblijven. Dan is dus de duur van je visum weer bepalend geworden.
De enige planning die momenteel aan de orde is, is dat we in Zuid-Afrika willen zijn voor het proces tegen ‘Blade Runner’ Pistorius. Daar is een mooi verhaal te maken.

Hoe belangrijk is social media voor jullie, niet alleen qua werk maar ook contact met familie en vrienden?

Heel belangrijk, het geeft je minder het gevoel zo lang weg te zijn, je krijgt mee wat er gaande is, ziet elkaar toch op foto’s etc.
FB is een fijne manier om in contact te blijven, een beeld te delen. Ringcredible gebruiken we veel om via internet te bellen en is veel goedkoper dan skype. nadeel is wel dat je 3G moet hebben, maar dat is voor andere net zo.

Wat was jullie beeld van de landen die jullie al bezochten en strookte dit met jullie ervaringen? Is het beeld bijgesteld?

we waren al eerder in Kenia en Tanzania geweest en nog een paar landen. Toch bleek het beeld wat we hadden niet te kloppen, die open droge hoogvlaktes, het karakteristieke Afrika zoals wij dat voor ons zagen is in de minderheid en er is veel erg vruchtbaar en groen land.
Nog een aspect waar wij ons op verkeken hebben: Met name zwart Afrika begint erg overbevolkt te raken. Vrij kamperen begint dan ook steeds moeilijker te worden, mensen zijn erg nieuwsgierig en kunnen alles gebruiken. We dachten in Afrika ruimte zat te hebben, maar het tegendeel is waar, er zijn altijd wel mensen die zich rond je verzamelen waar je maar lastig vanaf komt.
Wat we ook niet hadden verwacht is dat Afrika zo enorm duur is. Met name voor blanken natuurlijk, men ziet je als miljonair, ook al hebben wij ook maar een heel beperkt budget.
We hadden ook niet verwacht dat de landen zo enorm verschillend zouden zijn, er is in Afrika een grote diversiteit; cultuur, politiek, maatschappij…
We kunnen gerust spreken van een haat/liefde relatie die we met Afrika opgebouwd hebben. Hoewel sommige aspecten van het continent je erg tegen gaan staan kunnen we erg veel genoegen scheppen in de ervaringen die we op doen en zijn er voorlopig nog niet klaar!

In januari 2011 ontvingen wij Andrea en Jeroen voor het eerst, zoals dat toentertijd nog ging, aan de keukentafel. Wij hielden ons destijds voornamelijk bezig met het ontwikkelen en uitdenken van modificaties voor onze eigen reisauto. Kennisoverdracht aangaande voertuiginrichting was toen al regelmatig aan de orde en zo adviseerden en hielpen wij ook Andrea en Jeroen bij de bouw van hun reisauto.
Erg leuk om ze tijdens hun korte bezoek aan Nederland in het Landreiziger Atelier te kunnen ontvangen en we wensen ze een zeer enerverende voortzetting van hun reis toe.

Meer lezen en op de hoogte blijven?
Dat kan via hun website compassmedia.nl of via The Post Online.

One Response to "Compass Media op bezoek vanuit Afrika!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

PageLines