Dag 12 – Latrabjarg – Eldborg

Dag 12 – Latrabjarg – Eldborg

by

 IJslanders… een slag apart.
Hoe krijg je het in hemelsnaam voor elkaar om iets wat toch best wel groot is -een vulkaan- zodanig te verstoppen dat een geïnteresseerde toerist danig moeite moet doen om ‘m te vinden. Er staat pas een bordje langs de weg als je al met je neus voor het ding staat en dat terwijl het toch een van de meest klassieke en oude vulkanen is op het eiland, de Eldborg.

We zitten momenteel aan de Atlantische kust in het westen van IJsland na een dagje sturen over de fjordwegen. Een stevig dagje, want het gaat vanuit de westfjorden fjord in, fjord uit en dat tal van keren.
Het westen is wat gematigder en valt zoals ik bij mijzelf merk een ietwat in het niet bij de pracht en praal van de westfjorden.
Dat is spijtig en onverdiend, met toevoeging van een paar mooie tracks zou ook dit deel van het land opeens hartstikke leuk zijn. Het is meer agrarisch ingesteld en daarbij kent het ook nog enkele reservaten wat natuurlijk ook een goede zaak is.

De omgeving rond de Eldborg vulkaan bijvoorbeeld is een beschermd gebied, hij is dus alleen te voet te bezoeken. Kritische voetnoot hierbij is wel dat toen wij aan de achterzijde van het gebied even verkeerd reden, we in een soort steengroeve terecht kwamen waar men het bizar rode gesteente aan het delven was, blijkbaar is alleen het zwarte gesteente beschermd? Overigens was het wel even een welkome afwisseling van de normale doorgaande weg, die smalle paadjes door de lavavelden en de steengroeve. De lokale jeugd vermaakt zich er blijkbaar ook uitstekend, toen ik in een overmaatse opengebarsten lava-bel keek zag ik in de koepel van lava een oud bankstel staan en -uiteraard- enige lege flessen.

Het weer begint een ietwat wisselvallig te worden, Hanneke en Piet hebben vandaag 8 druppels op de voorruit gehad, wij 12. Het is wel vermakelijk te zien op de weerkaart dat het minder goede weer precies dezelfde route aan het volgen is als ons, met een volle dag vertraging. Vandaar dat we ook vanochtend weer opstonden met een staalblauwe hemel en een aangenaam gematigd zonnetje. Ideaal weer voor ons vieren, we genieten er naar hartenlust van.

One Response to "Dag 12 – Latrabjarg – Eldborg"
  1. Wat een geluk en een mooie route maken jullie!!! Geluk omdat jullie de Papegaaiduiker hebben gezien, wij hebben er toen in 2008 een eind voor moeten varen en volgens de gids waren ze op vakantie, dus geen vogels! Fijne reis verder en een lieve groet van ons.

PageLines