Dag 13 – Eldborg – Reykjavik

Dag 13 – Eldborg – Reykjavik

by

 “You don’t belong here”…
Vol verbazing keek ik de man aan die deze woorden sprak nadat ik hem opheldering vroeg over een pad dat wel op de kaart stond maar in het terrein nergens te vinden was. Samen met zijn vis-maatje kwam hij in zijn royale 4×4 over het pad aanrijden waar wij net gekeerd waren, op zoek naar de bewuste aftakking in het prachtige weggetje dat Liz op de kaart had weten te traceren.
“Fine, but I am trying to find this road on the map” ging ik onverstoorbaar verder. In de vakantiemodus moet je echt van goede huize komen om mij uit m’n hum te krijgen hoor.
“This is not a road but a track, you people should stay on the road. We don’t want you here.” ging hij dapper verder.
Tja, dat slag kom je nu eenmaal overal ter wereld tegen, dus ik haal mijn schouders op het gooi de ellendigste dooddoener in de strijd “Thank you for your opinion and assistance, you’ve been most kind” en draai me om en loop terug naar de auto.
Maar wat een prachtige weg zeg, die Snaefellsnesvegur. Ook al is het in werkelijkheid doodlopend en moet je het stuk nogmaals rijden, het blijft de moeite waard. Tot onze vreugde kregen we halverwege ook nog een IJslandse paardenshow voorgeschoteld, we zagen in de verte een groepje paardrijders al zigzaggend door een lavaveld aan komen rijden en de groep werd maar groter en groter. Het bleek een grote kudde die op pad was, schitterend om die paarden de doorwading door de rivier te zien maken en sowieso zo’n hoeveelheid in de natuurlijke habitat te zien. Ik weet zeker dat Marije en Cunera van stoeterij Fra Skotie er van hadden gesmuld.
Over stoeterij gesproken, afgelopen nacht hebben we op een stoeterij overnacht. Er zijn best veel van dergelijke bedrijven die in de zomer een grasveldje beschikbaar stellen waar je voor een habbekrats kunt overnachten, aan kampeerplekken voor wie prijs stelt op een toilet in de ochtend geen gebrek hier.

Verder zuidelijk gereden wilden we eens een geyser die we op de kaart hadden gevonden bezoeken, blijkt dat die IJslanders er een betonnen bunker op geplaatst hadden en het natuurfenomeen omgedoopt hebben tot warmte-krachtcentrale. Handig, zo gebruik maken van de energie die hier uit de aarde vrij komt, een buizen en leidingenstelsel voorziet een complete woonwijk van stoom voor verwarming etc. Een stukje verderop zagen we wel een bescheiden pluimpje stoom uit de grond opstijgen, meteen de auto gestopt en heel enthousiast foto’s van het minuscule ‘geysertje’ staan maken. De locals zullen wel gedacht hebben, die lui zijn echt niet wijs.

Inmiddels zijn we aangekomen in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Hanneke en Piet waren al vooruit gereden om een nieuwe band te kopen, de gisteren lek gereden band bleek niet meer te repareren. We troffen ze weer op de stadscamping en hebben de dag besloten met een voortreffelijke bbq met overheerlijke verse vis.

One Response to "Dag 13 – Eldborg – Reykjavik"
PageLines