Dag 6 – 901 – Askja

Dag 6 – 901 – Askja

by

 Doodstil, werkelijk doodstil was het gedurende de nacht op ons kampeerplekje. Gek dat je als stadsmens daar aan moet wennen. Gelukkig went het snel en valt er ook enorm van te genieten.
We worden op een schappelijke tijd wakker en na een ontspannen ontbijtje gaan we op pad. We rijden vandaag wat zuidelijker richting de Vatnajokull gletscher maar blijven door een weg die dit jaar niet verder aangelegd is dan hoogstnoodzakelijk op ruime afstand ervan. (ongeveer ter hoogte van het Halslon reservoir)
Wel vinden we in die omgeving prachtige routes door lavavelden en andere karakteristieke door vulkaanuitbarstingen gevormde terreinen tot wij bij Askja uitkomen.
Nou nou zul je denken, kan daar niet iets meer beschrijving van de gereden routes en de omgeving vanaf? Nou, dat zal ik toelichten. Ik kan er de juiste woorden eenvoudigweg niet voor vinden. Ik ben gek op natuurfenomenen, hou zelfs van natuurgeweld. Het is een van de hoofdredenen waarom we nu op IJsland rondrijden, ik wilde graag eens getuige zijn van de onmetelijke krachten van de natuur in deze vorm. En daar sta je dan in een onmetelijk lavaveld waarvan je het begin en het einde niet kunt zien, te staren naar wat eens gesmolten steen geweest is en met een niet voor te stellen kracht uit de aarde gebraakt is… Het is zo indrukwekkend dat je als je zo eens om je heen kijkt wat een uitbarsting teweeg brengt, je eigenlijk alleen nog maar een stille getuige kunt zijn. Een foto legt het niet vast, video brengt ook niks van de ambiance over en tja, als schrijver stuntel je ook maar wat met superlatieven die eigenlijk niet uitdrukken wat je ziet en voelt.
Ik ben erg onder de indruk.

One Response to "Dag 6 – 901 – Askja"
  1. Hoi Martin en Liz,
    een aantal weken geleden waren Olivier en ik bij jullie om te praten over kastjes in onze Landrover. We hadden het hierna over jullie reis naar IJsland. N.a.v. dit gesprek heb ik jullie blog bekeken. Ik had een vraag over deze route, dag 6. Jullie route naar Aksja, via de F905 naar de F910. Op google maps zie ik hier geen verbinding tussen liggen, is deze er niet of is deze te klein voor google maps. Hoe hebben jullie deze route gevonden? Zijn jullie gewoon gaan rijden of hebben jullie een mooi wegenboek?

    Op jullie dag 7 zie ik dat jullie onderlangs Askja verder zijn gereden. Ook deze route is niet te zien op google maps. Is dit offload of weer een klein weggetje?

    Met vriendelijke groet,
    Charlotte Wagensveld

PageLines