Dag 8 – Viknafjoll – Akureyri

Dag 8 – Viknafjoll – Akureyri

by

 Deze dag gaat de boeken in als de dag van de tachtig doorwadingen. Op aanraden van Gunter zijn we gisteren het dal bij Viknafjoll ingereden waar we ook overnacht hebben.
Men zegt wel eens dat het noorden van IJsland wat minder interessant is, maar onze overtuiging staat daar lijnrecht tegenover. We hebben een geweldige dag gehad in het prachtige groene dal dat we tot aan het uiterste puntje -tot aan de kustlijn- uitgereden hebben. Een geweldig leuke onverharde weg die zich al slingerend door het dal baant en daarmee ook uiterst frequent door het steeds sterker wordende riviertje. Aan het einde van de weg kwamen we uit op een klif die zich probeerde staande te houden in de blijkbaar soms woeste zee. Wrakhout en ander soortige artefacten die de zee nu eenmaal in een boze bui terug spuugt het land op waren hiervan de stille getuigen.
Aangezien het een doodlopende weg betreft moesten we dus dezelfde weg weer terug en dat was absoluut geen straf. Al met al hebben we er dus vandaag 2 x 40 doorwadingen op zitten, de een wat kleiner dan de andere, maar sommige ook weer verrassend diep.
Het dal is een absolute aanrader voor diegene die de veelzijdigheid van het eiland wil ervaren en ook graag de prachtige ongerepte groene kant wil zien.
Nadat we het dal verlieten zijn we zuidelijk gereden en hebben we vlak na de Bognabru een heel erg leuk tot koffiehuisje omgebouwd oud dorpsschooltje genaamd Ugla Cafe. Ontvangst is in het enige klaslokaaltje dat meteen dienst doet als museumpje. Het alleraardigste oudere IJslandse stel die het cafe runt doet dit met volle overtuiging en maakt alles in eigen keuken. Oh, die chocolade taart… Een maaltijd op zich.
Direct naast het cafe gaat er een onverharde weg omhoog de berg over en eenmaal boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over het fjord waaraan de stad Akureyri ligt.
Dat is dan ook ons einddoel voor vandaag en na het inslaan van overheerlijk gemarineerd lamsvlees bij de lokale supermarkt steken we op camping Hamrar de BBQ aan.

One Response to "Dag 8 – Viknafjoll – Akureyri"
  1. Waren er: in dat mooie dal ook. Andere voertuigen met net zulke enthoSiste landreizigers als jullie?

PageLines