Testverslag Hella Luminator Compact LED

Testverslag Hella Luminator Compact LED

by

Sinds enige tijd heeft Hella een verstraler op de markt gebracht die volledig uitgevoerd is met LED technologie; de Luminator LED.
Een ronduit geweldige lamp die qua lichtopbrengst een xenon lamp weet te evenaren. Ook het lichtbeeld van deze lamp is qua reikwijdte en spreiding vergelijkbaar met de xenon versie van de Luminator en is ronduit fabuleus te noemen. De lamp heeft echter een nadeel en dat is de royale afmeting ervan. Met een diameter van 222 millimeter misstaat de lamp absoluut niet op de zwaardere overland trucks, maar op een voertuig uit de catagorie ‘personenwagen’ waar wij de reguliere 4×4 in aan treffen is de lamp maar moeizaam te plaatsen zonder het uiterlijk van de auto te domineren en belangrijker; zonder soms net over het randje van de wettelijke voorschriften op ondersteunende verlichting te gaan.
Vanuit de markt kwam dus de prangende vraag om een verstraler die van die zelfde LED technologie gebruik maakt maar dan in een compact versie. En die lamp kwam er…

Hella Luminator Compact LED
Hella Luminator Compact LED

Eerste indruk.

De Hella Luminator Compact LED is zo’n lamp die wanneer je hem uit de verpakking neemt al even stil maakt. Je kunt hem gewoonweg niet direct op je auto schroeven, de passie waarmee dit armatuur door de ontwerpers van Hella is vervaardigd straalt er van af en je kunt het niet laten om minstens 10 wow-factoren aan deze lamp te ontdekken.
De lamp maakt gebruik van twee stuks LEDs als in de grotere Luminator LED die er drie heeft, toegepast zijn. De LEDs hebben ieder een eigen reflector waardoor er een scheiding halverwege de reflectorsamenstelling zichtbaar is. De diameter van de lamp is 181 millimeter.
De Luminator Compact LED heeft een hoge mate van waterdichtheid en dank zij een membraan ventiel op de achterzijde van de lamp is het mogelijk de lamp gedurende 5 minuten in helder water volledig onder te dompelen. Een flinke doorwading is dus geen enkel probleem voor deze lamp. Voor de veeleisende gebruiker is er ook een heavy-duty versie beschikbaar die uitgevoerd is met een ventilatieslang die tot in het interieur gevoerd kan worden. Hierdoor kan het membraan niet meer vervuilen en kan de lamp ook zonder problemen in de modderigste omstandigheden worden ingezet.

Montage.

Hoe krachtiger een lamp is, des te belangrijker is de ondersteuning ervan. Niets is zo hinderlijk als een trillend lichtbeeld en een uitslag van een tiende millimeter is voor een lamp met een reikwijdte van meer dan 500 meter gewoonweg niet toelaatbaar. De lamp heeft dan ook geen standaard sokkel of lampvoet maar een schaal die de helft van het lamphuis omsluit en met twee zeer solide bevestigingspunten het lamphuis exact in het midden in klemt.
Doordat deze twee bevestigingspunten exact in het hart van het armatuur liggen is het veel makkelijker geworden om de lamp te richten en onder de juiste hoek te stellen.
Ook opmerkelijk is de dunne voorgemonteerde 3 meter lange aansluitkabel. Dank zij het bijzonder lage stroomverbruik van de lamp (11 watt bij 12 volt is nog geen 1 ampère!) is dan ook geen dikke bekabeling nodig en zijn de eisen die aan de voedende elektrische installatie gesteld worden veel lager.

Licht met een hoofdletter L.

De Luminator Compact LED heeft een referentiegetal van 45 en een reikwijdte van net geen 600 meter. De lichtbundel is op 100 meter op het breedste punt en is op deze afstand bijna 40 meter breed, aldus de opgave van de fabrikant.
Het projecteren van het licht op een blinde muur laat een heel vreemd en ongewoon lichtbeeld zien. De twee reflectoren zijn zodanig gevormd dat er een scherp afgetekend vierkant te zien is waar een horizontale balk doorheen loopt. De lichtconcentratie die het vierkant vormt is het hoogst en zorgt voor de hoge reikwijdte. De smalle balk die er door heen loopt zorgt voor het bredere lichtpatroon op afstanden tot 100 meter. Het moge duidelijk zijn dat het ontwerp van de reflectoren die dit lichtbeeld bepalen behoorlijk high-tech is, nog niet eerder zagen we een dergelijk doordacht lichtbeeld.

Maar!

Test montagehoogte 2.00 meter
Test montagehoogte 2.00 meter

Het lichtbeeld mag dan een hoogstandje van Duitse engineering zijn, er kleeft echter een enorm nadeel aan. Bij onze eerste test monteerden we de lampen op ons testframe dat we op het dak van onze Defender kunnen monteren op een hoogte van 2.00 meter. Volgens opgave in de montagehandleiding is de maximale montagehoogte van de lampen 4.00 meter.
Het afstellen van de lampen is overigens door de hoge intensiteit van het vierkant in het lichtbeeld erg makkelijk, vanwege het gebrek aan strooilicht op de lange afstand is de bundel erg precies te plaatsen.
De horizontale balk die bedoeld is om op de korte afstand zicht in de breedte te hebben (de berm dus) schijnt onnatuurlijk en zelfs hinderlijk hoog zonder enig nuttig licht op berm of wegdek te werpen. Sterker nog, op bijvoorbeeld een dijkweggetje met bomen aan weerszijden is het lichtbeeld dermate storend dat de lampen al snel weer uit gezet zijn. Kom je een verkeersbord tegen, dan is de reflectie door de hoge lichtintensiteit en kleurtemperatuur zonder meer verblindend.

Na overleg met Hella Nederland en de verantwoordelijke productmanager van Hella Duitsland is de test nogmaals uitgevoerd, dit maal met de lampen op bumperhoogte gemonteerd. En opeens vallen alle puzzelstukjes in elkaar en klopt het plaatje volledig… Wat een geweldig lichtbeeld, fascinerend gewoon.
Voor deze nieuwe test zijn de lampen wederom op maximaal bereik afgesteld en hebben we in het buitengebied een kaarsrechte polderweg zonder openbare verlichting van 1,5 kilometer lengte opgezocht. Vanaf 700 meter werd het einde van de weg reeds vaag zichtbaar, vanaf 500 meter werd het kruispunt waarneembaar en bij 400 meter konden details goed worden waargenomen.
Het meest opzienbarende was het beeld dat de horizontale balk ons gaf. Vanaf bumperhoogte is de smalle balk niet meer zichtbaar als balk maar als uitgestrekt lichtveld voor het voertuig en is een zinnige ondersteuning voor de voertuig-eigen koplampen. Het geniale van deze balk werd ons duidelijk bij het eerste verkeersbord dat wij tegen kwamen; op ruime afstand licht het verkeersbord op en is duidelijk waarneembaar, eenmaal dichterbij schijnt de smalle lichtstrook onder het bord door waardoor verblinding door reflectie niet meer voorkomt. Geniaal bedacht en absoluut veiligheidsverhogend.

Luminator-compact-led-lichtbeeld3
Test montagehoogte 0.50 meter
Luminator-compact-led-lichtbeeld2
Test montagehoogte 0.50 meter

 

Conclusie.

De lampen zijn degelijk geconstrueerd en kunnen door de komvormige armatuur houder trillingsvrij gemonteerd en gemakkelijk afgesteld worden.
De Luminator Compact LED is een volbloed verstraler met een enorm bereik en hoge licht intensiteit. Het opmerkelijke lichtprofiel werpt op de korte afstand ook gematigder licht op berm en/of aangrenzende rijbanen zonder voor verblinding te zorgen bij passeren van een retroreflecterend object. Hiermee is de lamp uitermate goed inzetbaar op vlakke, lange rechte wegen.
Door de geringe spreiding of uitwaaiering van de lichtbundel raakt het lichtbeeld nerveus als er op een ongelijkmatige weg gereden moet worden. Een hobbel veroorzaakt namelijk eerst zo goed als volledig verlies van de lichtbundel, vervolgens een veel te hoge intensiteit van licht. Dit nerveuze fenomeen is een bekende eigenschap van alle verstralers met hoge intensiteit. Hierdoor is de Luminator Compact LED geen aanbeveling waard wanneer de lamp ingezet moet worden als ondersteunende verlichting bij nachtelijke greenlanes of offroad activiteiten.
Het hoge referentiegetal van 45 maakt een set van deze lampen volgens de letter der wet eigenlijk niet toelaatbaar op de openbare weg; de voertuig-eigen verlichting van bijvoorbeeld een Defender ligt op ref 12,5, samen met deze verstralers komt het gehele voertuig dus uit op ref 115, een overschrijding van 15. De praktijk leert echter dat deze kleine overschrijding getolereerd wordt.
De hoge intensiteit maakt de lamp ongeschikt voor wegen met snel opvolgende bochten (slingerweggetjes) met hoge begroeiing, aarden wallen of rotswanden. Vanwege het geconcentreerde licht is het contrast verschil dermate groot dat de omgeving naast de lichtvlek (de bocht dus) niet meer waarneembaar is.
Ingezet in het toepassingsgebied waar deze lamp voor ontworpen is hebben wij niets dan lofuitingen, een prachtig staaltje engineering van een bedrijf dat het maximale rendement door hoogwaardige optiek weet te behalen.

De Hella Luminator Compact LED is verkrijgbaar in onze webshop of maak een afspraak voor een demonstratie in ons atelier te Dordrecht.

PageLines